För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Gratis svenskundervisning i jakten på nya medarbetare

Tillverkningsföretag använder alla knep för att hitta nya medarbetare. Ewes i Bredaryd betalar för språkundervisning för att ge nyanlända en möjlighet till ett en anställning.
Publicerad 28 okt 2021
Anton Svensson vd på Ewes språkundervisar medarbetarna. Foto: Sofia Beijer.

Precis som många andra tillverkningsföretag har Ewes AB i Bredaryd länge haft svårt att attrahera arbetskraft. En anledning är den bild av industrin som mor- och farföräldrar fört över till dagens unga, anser vd:n Anton Svensson.

– Man tycker inte att barnbarnen ska gå in i tillverkningsindustrin. Uppfattningen är att det är jordstampat golv och remdrift från tak. En dålig arbetsmiljö. Men det här är en modern arbetsmiljö som matchar mycket därute med mer redskap och hjälpmedel. Och framför allt en annan lönebild än många tror, säger Anton Svensson.

Det finns framtid i att arbeta i tillverkningsindustrin, understryker han. Men samhället, inte minst ledande politiker, har länge talat om den som representerande något gammalt som håller på att dö ut. Därtill har 10 000tals industrijobb flyttats utomlands. Därmed försvann även massvis med instegsjobb för unga.

– Vi är luttrade i att hitta lösningar och i att ta oss an utmaningar. En av utmaningarna är att hitta rätt medarbetare.

Kärnan i företagets verksamhet är produktion av stålfjäder. Alltmer handlar det om fjäder och bearbetad tråd i sammansatta komponenter. Tillverkningen har utvecklats från grov- och finsmide. Anton Svenssons farfar startade Ewes 1935, och han var smed och metallarbetare liksom hans far. Numera sker produktionen i datorstyrda maskiner. Någon utbildning för den kompetens företaget behöver finns inte, vilket gör att medarbetarna har varierande bakgrund.

– Vad vi får titta på är potentiella medarbetares mindset. Vi har fått bära mycket av kostnaderna det innebär att utbilda vår personal. Det tar minst två år. Trots datorunderstödet så behöver vi ha känslan, som är svår att beskriva, för materialet och hantverket.

De som ställer och programmerar maskinen måste ha den känslan.

– Ställarna är den största utmaningen att hitta. Och att rekrytera kvinnor är extremt svårt. Jag har försökt allt.

Ewses nya medarbetare kommer vanligen via bemanningsföretag. De börjar som skötare och fortsätter eventuellt till att bli maskinställare. För någon börjar det som ett sommarjobb. Potentiella medarbetare är ofta invandrare. Men många behärskar svenska språket alltför dåligt, framhåller Anton Svensson som anser att sfi-undervisningen är urusel.

– Jag har haft medarbetare som jag inte kunnat fortsätta med. De kan ha haft det tekniska kunnandet och rätt mindset, men det har inte gått ändå. Det är oerhört frustrerande. Företaget betalar en privat språklärare för att komma hit och träna tre medarbetare. Det är en insats och samhällstjänst som ingen annan betalar för. Samhället måste ge mycket bättre verktyg till de som invandrar, understryker Anton Svensson.

Fler nyheter från Företagarna