För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Annorlunda lockbete i kampen om unga talanger

Svår bostadsbrist bland unga i Halmstad tvingar IT-företaget Entergate att skaka fram lägenheter för att locka fram nya medarbetare. Nu vill företagets vd bygga ett bostadshus för att lösa problemet.
Publicerad 28 okt 2021
Cyrus Daneshmir, vd på Entergate i Halmstad. Foto: Anders Andersson.

Entergate AB är ett it-företag som utvecklar olika typer av system som leasas ut till kunderna. De återfinns främst i den offentliga sektorn, till exempel närmare 180 kommuner, 14 regioner och ett 20-tal myndigheter. Storföretag som Volvo och Atlas Copco tillhör också Entergates kunder. Huvudkontoret finns i Halmstad och en filial i Stockholm.

– Kraven på säkerhet och kompetens är mycket höga, säger vd Cyrus Daneshmir.

Systemen utvecklas i Sverige eftersom de av säkerhetsskäl inte får outsourcas till utlandet.

– Jag vill att utvecklarna, säljarna och supportpersonalen sitter här så att de pratar med varandra och inte är utspridda på olika avdelningar, förklarar han.

”Kräver ett nära samarbete med universitet och högskolor”

Cyrus Daneshmirs problem är att locka nya talanger med rätt kompetens till Halmstad. Ett fåtal medarbetare kommer härifrån, medan den stora majoriteten rekryteras från Göteborg, Skåne och Småland. Uppdragen blir allt fler och Entergate behöver rekrytera ett tiotal medarbetare under de närmaste åren. Att hitta medarbetare med rätt kompetens är ett ständigt pågående arbete som kräver samarbete med universitet och högskolor. Ett sätt är att låta studenter göra sina examensarbeten här för att försöka få dem att vilja stanna.

– Programutvecklare är svårast att rekrytera. De flesta är unga som just pluggat färdigt som vi försöker locka hit. Men tyvärr är bostadsbristen svår i Halmstad.

Det har hänt att företaget tappat rekryterade personer på grund av svårigheterna att hitta en permanent bostadslösning. Cyrus Daneshmir är tvungen att använda sig av tillfälliga lösningar som andrahandsbostäder och hotellrum. När en lägenhet blir ledig hyr han den till och med tills någon nyrekryterad vill ha den. Han vill därför köpa en tomt för att uppföra egna bostäder. Förhandlingar pågår. Det byggs gott om bostadsrätter i Halmstad, men de är för dyra för de unga som rekryteras. De flesta är yngre än 30 år och bristen på hyresrätter är stor.

– Nu behöver jag minst två nya programutvecklare. Men det finns mycket runt omkring jobbet som också ska fungera. De måste kanske sova här inne. Jag har kontakt med en stugby, men där går det bara att hyra under vissa perioder, säger Cyrus Daneshmir.

Fler nyheter från Företagarna