För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Nytt sätt för kvinnliga entreprenörer att få kapital

Anna Branten har grundat Institute for Transition och är initiativtagare till Position 99, som kopplar samman investerare med kvinnliga entreprenörer som söker finansiering.
Publicerad 12 nov 2021
Anna Brantens nya verktyg ser till att riskkapitalet når ut till fler. Foto: Emil Malmborg.

Vad är Position 99 och vad är syftet?

– I dag får bolag grundade av kvinnor 1 procent av riskkapitalet, enligt DI:s undersökningar. Det har sett likadant ut de senaste sex åren. Vi är övertygade om att kvinnors idéer och innovationer är avgörande för att lösa samhällsutmaningar. Därför skapar vi nu en lista på bolag grundade av kvinnor och icke-binära som söker investeringar. Målet är att bidra till att de får det stöd och den finansiering de behöver och förtjänar.

Varför har vi ”fastnat” vid 1 procent?

– Svaren brukar handla om att kvinnliga företagare inte finns, inte vill ha kapital eller inte är bra nog. Vi vet att det inte är så. Vi vet att det handlar om kommunikation, förlegad kultur, normer och att kunskapen om hur man kan bygga företag och stötta företag på annorlunda sätt är för dåligt distribuerad.

Du har tidigare varit inkubator-vd och förändrat metoder?

– Ja, jag har jobbat med att försöka knäcka frågorna kring kvinnors företagande i flera år, delvis genom att förändra inifrån. När jag började som vd för Ideon Innovation var 5 procent av bolagen som deltog i inkubatorn grundade av kvinnor. På kort tid fick vi upp andelen till 40 procent.

Du skrev också rapporten som släpptes tidigare i år?

– Precis, rapporten heter ”Vad vet vi om kvinnors företagande?” Jag tittade bland annat på vilken statistik vi har och föreslog flera lösningar på systemfel. Vi behöver förändra processer och normer, och skalbarhet måste inte se ut som det har gjort tidigare.

Hur funkar det? Kan man gå med på listan?

– Ja, på www.position99.com fyller du i ett kort formulär. Listan publiceras troligtvis i november. Och jag har redan fått förfrågningar om fler typer av exempelvis branschspecifika bolagslistor, för matchning med investerare. Vi inspireras av det som tidigare funnits i Rättvise[1]förmedlingens regi, med en plattform med olika synliga listor.

Vad har hänt hittills kring Position 99?

– Redan efter 48 timmar hade vi runt 50 bidrag. Och det tog bara några timmar innan jag blev kontaktad av flera investerare. Jag har de första mötena nu och inom inte allt för lång tid hoppas jag att vi kan presentera en första investering. Vi behöver en stark innovationskraft för att kunna lösa många utmaningar. Det handlar om vilken framtid vi vill skapa.

Fler nyheter från Företagarna