För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Rekrytera en bra åldersmix av sommarvikarier”

Maria Nilsson är vd för Fogdaröd i Höör med cirka 350 medarbetare, en verksamhet som rymmer både omsorg, vård och skola. Hon är också ordförande i branschorganisationen Svenska Vård. Här tipsar hon om hur man ska gå tillväga när man anlitar sommarpersonal till verksamheten.
Publicerad 25 mar 2021

Hur många sommarvikarier behöver du rekrytera i år?

– Någonstans mellan 100 och 150 vikarier.

Hur brukar rekryteringen gå till?

– Vi jobbar brett med flera olika rekryteringskanaler. Vi har en bank av tidigare vikarier, vi kontaktar gymnasieskolor och högskolor i regionen samt uppmanar våra fasta medarbetare att tipsa om personer som de tror är intresserade av att sommarjobba hos oss.

Sociala kanaler?

– Ja, vi använder Linkedin, det är en kanal som fungerar bra och ger en hel del svar.

Har du andra rekryteringsråd?

– Jag tror mycket på att erbjuda studenter praktikplatser, det är ett sätt att både ge och ta. Genom praktiken skapar vi en ömsesidig relation och det brukar ge oss värdefulla kontakter inför rekryteringen av sommarpersonal.

Hur skapar man en bra grupp av sommarvikarier?

– Det är viktigt att få en bra mix av både kön och ålder. Min erfarenhet är att det blir bättre om vi får en bra åldersmix, därför rekryterar vi sommarvikarier på exempelvis vuxengymnasier.

Är det några speciella utmaningar i år?

– Både vår fasta personal och samtliga kunder är nu vaccinerade, men vi ser nu över vilka rutiner som krävs när vi tar emot sommarvikarier som kanske inte har blivit vaccinerade. Det kan bli en utmaning.

Fler nyheter från Företagarna