podcast news play företagaren I media förmån
Efter segern i tävlingen Den Bortglömda Arbetsplatsen har medarbetarna på Haldor i Sundsvall en helt annan arbetsmiljlö. Se alla efter-bilder i bildspelet ovan. Foto: Kristofer Lönnå

Bortglömd arbetsplats lyft till ny nivå

Edtech-företaget Haldor vann tävlingen ”Den bortglömda arbetsplatsen” som arrangeras av Företagarna i samarbete med IKEA. Nu tipsar experterna om hur du kan göra om din arbetsplats.
Publicerad 24 mar 2021

Förstapriset i tävlingen ”Den bortglömda arbetsplatsen” var en total remake av vinnarens kontor som ligger i hjärtat av Sundsvall.

saraz300.jpg- Vi är ett nystartat bolag där alla medarbetare sliter sjukt mycket – och vi har bara köpt in de möbler som vi absolut behöver. Men vi har en fantastisk lokal, med fyra meters takhöjd, som vi inte alls nyttjar. Möjligheterna är oändliga – men pengarna och tiden finns inte i dag. Som kvinnlig grundare och vd över tolv it-grabbar och en tjej skulle jag önska att vi hade lite charmigare inredning, berättade vd:n Sara Zetterberg i sin motivering till varför just hennes företag skulle vinna.

Sara Zetterbergs motivering gick hem hos tävlingsjuryn och som vinnare av tävlingen fick Haldor besök av ett par rutinerade företagsinredare från IKEA.

- Lokalen är fantastisk. Haldor flyttade hit för cirka ett år sedan, men vi fick känslan att de bara hade flyttat in sina saker och inte anpassat den efter företagets behov eller lokalens utformning. Kontoret kändes helt enkelt inte färdigt. Här fanns kartonger som de aldrig ens packat upp, säger inredaren Anna Löf Oscarson från IKEA.

Haldor hade ett bra grundsortiment med ergonomiska arbetsplatser. Det som saknades var inredningsdetaljer som textiler, mysbelysning och gröna växter för att förstärka trivseln på arbetsplatsen. Och Sara Zetterberg är nöjd med resultatet:

- Det känns bra att någon tog sig tid och tänkte till hur man kunde förbättra vårt kontor. Vi har fått en hemtrevlig och betydligt mer ombonad arbetsplats. Man blir glad när man kommer till kontoret samtidigt som smarta inredningsdetaljer har skapat en lugnare och bättre arbetsmiljö.

Arbetsrummet: Gardiner värmer och dämpar ljud

Att jobba med ljudet var en av de största utmaningarna. En åtgärd var att återanvända befintliga gardiner (som aldrig hunnit hängas upp). Ett medvetet val var att förlänga gardinerna med samma material, men med en annan färg. Hållbart och lekfullt på samma gång. Gardinerna hjälper inte bara mot ljud och ljus, de skyddar också från fönsterdrag under kyliga höst- och vinterdagar. IKEA:s inredare valde också att placera ljudabsorbenter mellan skrivborden och på väggen. Textilpaneler på väggen är effektiva ljuddämpare, de är också snygga inredningsdetaljer i olika gråa toner.

Arbetsrummet: Inbjudande belysning

Genomtänkt belysning som känns funktionell och bjuder in till olika aktiviteter. På en av väggarna finns möjlighet att sätta upp tankar och idéer på white boardtavlor. En bra yta för brainstorming och workshop.

Konferensrummet: Flexibel mötesplats under hela dagen

Konferensrummet är hjärtat hos Haldor. Nu finns det plats för alla att ta plats vid det rejäla mötesbordet som rymmer upp till tio personer. En inbjudande miljö för möten, måltider och after work (tids nog).

Korridoren: Ett trevligare första intryck

Entrén med den långa korridoren på hela 20 meter upplevdes som lång och tråkig. Med små enkla medel – och en liten peng – ändrades det första intrycket av kontoret med hjälp av några färgstarka pallar, väggdekorationer och belysning i form av ljusslingor. Rejält med krokar för ytterkläder, väskor och annat som man vill hänga på väggarna. Förändringen skapade en inbjudande och välkomnande miljö för medarbetare och kunder.

Expertens bästa tips

Dämpa ljudnivån
Ibland kan ljudnivån bli lite väl hög. Då är det bra att hitta lösningar som dämpar ljudet. Genom att använda textilier så som gardiner, mattor och klädda möbler så dämpar man ljudet på ett effektivt sätt. ODDLAUG textilpaneler är inte bara en effektiv ljuddämpare, den fungerar också som en snygg inredningsdetalj. Ni kan själva bygga som det passar er och lokalen.

Öka kreativiteten
Växter gör inte bara din arbetsplats vackrare, det skapar också lugn och harmoni och sägs även höja inspirationsnivån och kreativiteten.

Vitalisera ofta
Genom att förnya och vitalisera så känns rummet alltid fräscht och uppdaterade. Ett billigt och enkelt tips är att förnya genom att byta ut textilier så som kuddar och gardiner. Känslan av nytt och fräscht är stor och det är gjort på nolltid. Blanda och välj efter eget tycke och smak.

Hållbara lösningar för människor och miljö
Inred dina lokaler så att människor trivs och känner gemenskap. Det får medarbetare att stanna längre och ni får behålla kompetens. Välj alltid det mest hållbara alternativen av möbler och inredning.

Möten mellan människor
Gör det möjligt för människor att mötas och utbyta tankar och idéer. De spontana mötena är lika viktiga som de planerade.

Synliggör företagets värderingar
Inredningslösningar som speglar de värderingar företaget står för, sänder tydliga signaler till medarbetare, kunder/gäster och samarbetspartners.

En arbetsplats som funkar
Lösningar som är anpassade efter företages behov gör jobbet enklare. Fundera på vad ni har för behov idag, men också vart ni vill vara om 5 år och planera för det.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.