headphones newspaper video-player
Deqa Abukar. Foto: Evelina Carborn.

”Det ger en dominoeffekt att få kontakt med en investerare”

Deqa Abukar, en av entreprenörerna som tog plats på Företagarens lista 103 unga idéer, väcker stor nyfikenhet.
Publicerad 19 mar 2021

Grattis till den fina placeringen i Företagarens läsartopp! Nu har du sjösatt investeringsplattformen Shift, ett digitalt draknäste?

– Ja, shiftcapital.se är vår nya plattform i samarbete med nyhetssajten Breakit. I ett pilotprojekt samlar vi entreprenörer ute i landet som söker en investering och som har en påvisad affär i form av en betalande kund. Vi rustar dem via en digital bootcamp med experter. Tio av bolagen får pitcha inför stora investerare under en finalkväll. Men det stora värdet ligger i att långt fler än finalisterna får kontakt med investerare. Bara att ha en investerare i sin telefonbok är jättestort. Det ger en dominoeffekt. Du känner en som känner hundra.

Målet är att bredda vilka som får en investering?

– Ja, vissa grupper är förbisedda trots att de har idéer som uppfyller kriterierna. Får andra generationens invandrare investeringar till exempel? Eller glesbygdsföretagare? I slutet av 2020 öppnade coworkingplatsen Bridge i Kista Galleria som ska presentera lokala företag och locka investerare till förorten. Shift tar det ännu ett steg.

Er entreprenörstävling För-Orten växer också i år?

– Ja, med organisationen Reach for Change som strategisk partner och finansiering från Postkodstiftelsen ska vi få fler i Sveriges förorter att se sig själva som företagare och våga satsa på sina idéer. De första två åren har vi haft fokus på Stockholm, i höst adderar vi Malmö och Göteborg. På sikt ska tävlingen vara nationell.