För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.
Publicerad 31 mar 2021
Göran Claesson och Bengt Gunnarsson gör sig redo för dagens leverans av närodlat. Foto: Stefan Lindblom.

Göran Claesson och Bengt Gunnarsson blev närmare bekanta under månaderna innan Findus lades ner 2017. Där hade de jobbat i 20 år som ärt- och grönsakskonsulenter. I slutet var Göran och Bengt de enda som var kvar på avdelningen. Då fanns det gott om tid för kaffedrickande, promenader och samtal.

– Vi pratade mycket och kom varandra närmare då, berättar Göran.

Att söka nya anställningar kändes inte aktuellt eftersom de inte hade långt kvar till pensionsåldern. Idén till egen verksamhet började gro ur själva nedläggningen.

– Stängningen av Findus var trist på alla sätt. Helt plötsligt skulle Findus börja importera grönsaker och färdigrätter, vi som har världens bästa ärtor här, säger Bengt.

Grönsaker och potatis odlas på Bjärehalvön, varför inte satsa på detta faktum, funderade de.

Förutsättningarna för grönsaker och rotfrukter är perfekta på halvön nedanför Hallandsåsen där vattnet är rent och jordarna lätta. Bjäre är välkänt som färskpotatisens mecka.

– Vi ville ha något nytt att göra, men också tjäna pengar på det. Och så är det ideologi i det också. Varför ska man hålla på att transportera livsmedel kors och tvärs? Mat som vi ska ha varje dag. Vi bor ju i Sveriges bästa grönsaksdistrikt, förklarar Bengt.

Det som finns på plats ska också kunna levereras på plats, anser Bengt och Göran. De frågade restauranger och hotell i trakten om de var intresserade av att få närproducerade råvaror levererade direkt till sina kök. Det finns ganska många eftersom Båstad och Torekov är starka turistmagneter. En intressent hade de redan från starten när de körde igång det gemensamma företaget Produkter från Bjäre AB.

”Stängningen av Findus var trist på alla sätt. Helt plötsligt skulle de börja importera grönsaker och färdigrätter, vi som har världens bästa ärtor här.”

De fick bra kontakt med kökschefer och kockar som svarar för beställning av råvaror till matlagningen. Tack vare Göran och Bengt har de nu en kanal in för närproducerade grödor. Tidigare var restaurangerna tvungna att vända sig till flera odlare för att kunna köpa närodlat och kanske även själva köra och hämta grödorna. En Icabutik i närheten ville gärna kunna erbjuda lokalproducerat och på så vis växte Produkter från Bjäres volymer ytterligare.

Läs mer: 30 nya restauranger på två år – helt utan lånade pengar

Att hitta intresserade leverantörer i närområdet var inte svårt. Bengt kände ett antal grönsaksodlare och kände till flera andra från åren på Findus. Nu har de ett 20-tal leverantörer som täcker in större delen av året med sina bortåt 100 produkter. Bredden är viktig för att kunna leverera produkter som är intressanta för restaurangköken under så stor del av året som möjligt. Säsongen börjar med färskpotatis, sparris, rabarber och sallader. Sedan fortsätter den med kryddor, gräslök, dill och persilja. Äpplen och rotfrukter kommer något senare. Potatis, lök och svamp finns året om.

Jordgubbar och andra bär är hett efterfrågade under sommaren. En del av varorna kan vara skördade på morgonen och bli levererade redan samma förmiddag. Färskare och mer närproducerat kan det inte bli.

– När vi kommer med en låda hallon ser man att de precis tagits från busken. Det ser man på bären, tillägger Göran.

Närodlat är en stark trend. Restaurangerna som Produkter från Bjäre levererar till använder det i sin marknadsföring. I vissa fall står även odlarens namn på matsedeln. Det blir ett sätt att synas lokalt. De flesta odlarna är stora och levererar annars till grossister i Helsingborg som i sin tur kör ut grönsaker och potatis över hela landet.

Läs mer: Så lyckas du som matpionjär

Bengt och Göran behövde inte något större startkapital. En mindre begagnad lastbil med kylmöjlighet i lastutrymmet var det enda de köpte in för att komma igång. En företagsförsäkring var också nödvändig, inte minst som gardering om någon produkt skulle råka vara dålig. Kostsam marknadsföring har de inte behövt satsa på. Den har enbart bestått av att vara runt i trakten och berätta om möjligheten att få leveranser av närproducerat direkt till restaurangköket. Att köpa in och kunna leverera samma dag betyder att de inte behöver ligga ute med pengar. Ett kyllager behövs om de vill att verksamheten ska växa ytterligare, men där är de inte. Åtminstone inte ännu.

– Vi har ett AB eftersom vi delar på det. Vi funderade lite på det, men tyckte att det var den bästa företagsformen. Vår idé var att hålla nere kostnaderna, att inte köpa ny bil och hyra lokal. Vi har bara en liten lokal här hos Bengt. Just-in-time är det som gäller, säger Göran.

Bengt köper in produkterna och sköter kontakterna med restauranger, hotell och leverantörer. Han sköter också det administrativa. Göran hämtar varorna hos odlarna och levererar därefter till kök och butiker. Innan varorna körs ut träffas de hemma hos Bengt för att avhandla sådant som behöver diskuteras. Nya produkter som kan vara intressanta är ett återkommande samtalsämne. Ett annat är hur stort geografiskt område de ska satsa på. Med något undantag håller de sig hittills till Bjärehalvön. Potentialen är stor; från Bjäre är det inte långt till Kullahalvön, Helsingborg och Halmstad.

– Det skulle kunna bli hur stort som helst, säger Göran.

5 tips från Bengt och Göran

Från anställning till företagande

1. Först och främst måste man ha en väl genomtänkt affärsidé.

2. Håll nere kostnaderna! Det är särskilt viktigt att tänka på i starten.

3. Att driva eget innebär att du ständigt bär företaget med dig i tankarna. Det är inte som att  jobba som anställd 7–16 eller 8–17.

4. Om du delar företaget med någon annan är det antagligen enklast med ett aktiebolag.

5. Någon slags försäkring är nödvändig, i alla fall en allmän företagsförsäkring.

Text: Sven Rosell

Fler nyheter från Företagarna