headphones newspaper video-player
Fabian Bengtsson, ordförande i Företagarna. Foto: Nicke Johansson.

Nytt stipendium till årets unga idé

Tio av företagen på årets 103 unga idéer-lista får chansen att pitcha inför en jury. Tre av dem vinner ett sprillans nytt stipendium på 50 000 kronor var, från Bengt Bengtsson SIBA-stiftelse. Stipendiet delas ut i oktober samtidigt som Årets Företagare i Sverige koras.
Publicerad 30 mar 2021

Företagarnas ordförande Fabian Bengtsson och hans familj står bakom Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse som nu instiftar ett nytt stipendium till de mest innovativa, hållbara företagsidéerna på listan Årets 103 Unga Idéer, som publiceras i slutet av maj.

Ni har valt att uppmärksamma och hylla unga företagare med stipendiet Årets Unga Idé ?

Vårt familjeföretags historia börjar 1951 då min farfar Folke Bengtsson hade en liten affär i Göteborg som hette SIBA och som sålde radiomottagare och kristallkronor. Farfar gick hastigt bort 1961 och vår pappa Bengt Bengtsson fick, som 19-åring, överta butiken som då var i ett tufft läge. Genom sparsamhet, envishet och ett gott affärssinne skapade han flera bolag inom detaljhandel, finans och fastigheter. Min bror Martin och jag har i 30 år utvecklat och omvandlat bolagen till Nordens ledande aktörer inom sina områden, via Netonnet och Resurs bank. När pappa gick bort 2018 skapade familjen en stiftelse i hans namn, där min syster Isabel Bengtsson är ordförande. Ett av ändamålen är att främja utveckling av entreprenörskap i nystartade verksamheter. I år firar familjen 70 år som företagare och det känns inspirerande att kunna stödja unga företagare.

”De som förverkligar idéer inom hållbarhet, omställning och cirkulär ekonomi har stora förutsättningar att lyckas i framtiden”

Vilken typ av företagare vill du och familjen uppmärksamma med stipendiet?

För att bli en entreprenör krävs en idé, men det krävs framför allt ett enormt engagemang för att genomföra den. Här vill vi stödja de entreprenörer som har en god idé och som även har tagit ett par kämpiga steg för att realisera sin dröm. Vilka unga företagare som får ta del av det ekonomiska bidraget administreras av en jury som Företagarna utser.

Förutom ekonomiskt stöd, vilken annan backning kan unga företagare behöva?

– Pengar i sig har aldrig skapat framgångsrika företag, det är företagarens drivkraft och engagemang som avgör om man lyckas eller inte. Det krävs envishet och att våga misslyckas, för det kommer man göra. Ett bra tips är att omge sig med andra som är lika drivna, exempelvis genom att engagera sig i Företagarna Young. Det gör dig bättre i ditt företag.

Vilka idéer imponerar på dig framförallt?

– De som förverkligar idéer inom hållbarhet, omställning och cirkulär ekonomi har stora förutsättningar att lyckas i framtiden. Vi har bara en värld och resurserna måste värnas. Inom de områdena finns de stora möjligheterna att bygga fantastiska företag framöver.

Vad kan äldre och etablerade företagare lära sig av de yngre som startar i dag?

– Att det enda som är säkert med framtiden är att den är annorlunda än hur det är i dag. I 70 år har vi som familjeföretag hela tiden förändrat och förbättrat, försökt att se trender och så tidigt som möjligt agera på dem. Man måste omfamna förändring och inte motarbeta den om man ska vara framgångsrik över generationer. Många beslut har varit oerhört svåra, både emotionellt och ekonomiskt sett, som i vårt fall var att lägga ner SIBA som var starten på vår resa. Men som pappa sa: 'inga träd växer till himlen, det gäller att hela tiden fälla träd, plantera nya skott och ansa grenarna för att få en bra skog för framtiden.