För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Entreprenörskap är en väg till frihet”

Deqa Abukar, medgrundare till nätverket Bling Startup och en av omslagsprofilerna på förra årets 103-lista, vill att fler går i Gretas fotspår.
Publicerad 20 maj 2021
Deqa Abukar driver Bling Startup. Foto: Evelina Carborn.

Vilka spännande trender ser du bland unga entreprenörer?

– Vi har under flera år sett en trend att unga gärna satsar på socialt entreprenörskap. Det har lagt grunden till att fler nu vågar ta nästa steg och utveckla hållbara affärsidéer.

103-listan visar att det bubblar av entreprenörskap i hela landet. Varför tror du att så många unga väljer företagande som en väg att förändra och utveckla vårt samhälle?

– Jag tror att det är många som upptäcker att entreprenörskap är en väg till frihet. De ser att entreprenörskap ger större handlingskraft till att förändra vårt samhälle än vad exempelvis ett politiskt engagemang kan göra. Jag upplever att det är fler unga som vågar ta för sig och det är en bra utveckling.

Inom vilka områden skulle du vilja se fler nytänkande och gränsöverskridande unga entreprenörer?

– Jag vill se fler unga entreprenörer som vågar ta sig an våra stora miljöutmaningar. Tack vare Greta Thunberg har vi kommit långt, men nu vill jag se fler socialt engagerade entreprenörer som fortsätter i hennes anda.

Fler nyheter från Företagarna