podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Finansiering till schysta villkor”

Uppstickaren Froda vill göra det enklare och mer prisvärt för företagare att investera i sina idéer. Froda är en av de nya partners som erbjuder förmånliga finansieringsalternativ till Företagarnas medlemmar.
Publicerad 1 jun 2021
Olle Lundin, vd för Froda.

Hur kan Froda bidra till att skapa bättre finansieringsmöjligheter för företagare?

– Företagsmarknaden har fått alldeles för lite uppmärksamhet under många år. Så sent som för fem år sedan dominerades den helt av storbankerna. Det vi har sett under de senaste åren är att det har kommit in nya aktörer som bättre kan möta en företagares behov, men flera har varit förknippade med alldeles för dåliga finansieringsvillkor. Det som händer nu är att Froda tillsammans med ett antal andra aktörer på marknaden är klassade som kreditmarknadsbolag av Finansinspektionen och det betyder att vi kan ta upp inlåning från allmänheten på samma sätt som bankerna gör och därmed erbjuda finansiering till fler med schysta villkor, säger Olle Lundin, vd för Froda.

Vem lånar pengar?

– Froda har en otroligt diversifierad kundbas där vi har allt från fastighetsbolag och byggfirmor till butiker och konsulter. En del behöver hjälp med likviditet för att klara en oväntad utgift, andra behöver låna miljonbelopp för att finansiera en investering. Lånebeloppen ligger oftast mellan 50 000 och 5 miljoner kronor. Vi hjälper primärt verksamheter som har funnits ett tag (minst sex månader) och visar livskraft, snarare än startups.

Vilka krav på säkerhet ställer ni?

– De flesta krediter är förknippade med en så kallad skötselborgen som kan vara allt från 0 till 100 procent av krediten. Den innebär att en ägare till verksamheten står som garant för någon del av lånet.

Och vad kostar det?

– Vi har en ganska stor räntespread. En genomsnittskund som lånar i 12 månader betalar i snitt 7–8 procent i ränta. Har du ett bolag med god kreditvärdighet som behöver en mer långsiktig finansiering kan du komma ner till 3 procent och det ligger väl i linje med vad bankerna kan erbjuda sina bästa kunder, menar Olle Lundin.

Företagarna finansiering

Att hitta kapital till investeringar och tillväxt är en ständigt aktuell fråga för de flesta företagare. Företagarna Finansiering är en ny medlemsförmån som erbjuder både kunskap och skräddarsydda erbjudanden.

Många entreprenörer upplever att det är svårt att hitta bra finansieringsalternativ som stämmer överens med en småföretagares vardag. Det är bakgrunden till att Företagarna nu lanserar en ny medlemsförmån – Företagarna Finansiering.

– Vi vill skapa rätt förutsättningar för våra medlemsföretag att investera i sina verksamheter genom att underlätta möjligheten att erhålla finansiering. Som medlem kan du ta del av unika erbjudanden på företagslån från våra olika partners, säger Alexander Holles på Företagarna.

Företagarna har också samlat information, tips och guider för dig som vill investera och få ditt företag att växa.

Följande partners erbjuder medlemsanpassade finansieringsmöjligheter:

Froda företagslån: Erbjuder finansiering till lägre pris och bättre villkor jämfört med traditionella banker. Snabb kredithantering och du kan när som helst lösa lånet kostnadsfritt eller utöka vid behov.

CapitalBox företagslån: Erbjuder företagslån mellan 20 000 och 2 miljoner kronor med en betalningstid på upp till 36 månader.

Resurs Bank: Erbjuder factoring som innebär att Resurs Bank tar hand om administrationen av företagets fakturor. Du får dina pengar inom en bankdag och din kund får fortsatt god tid att betala.

Läs mer om Företagarna Finansiering här.

Text: Per Manns.

Fler nyheter från Företagarna