headphones newspaper video-player
Steamerys grundare (från vänster) Frej Lewenhaupt, Petra Ringström och Martin Ligner. Foto: Johan Gripenholm.

Gasellvinnare lär ut klädvård

Snabbväxande Steamery syntes på Företagarnas 103 Unga Idéer-lista 2019. Vd Petra Ringström korades till Årets Kvinnliga Gasell 2020. Hon lär oss att vårda våra kläder bättre – och hon ser fram emot att själv hjälpa nya entreprenörer framöver.
Publicerad 19 feb 2021

Hennes mormor var sömmerska och såväl hon som mamma drev klädbutiker och kemtvätt. För Petra Ringström kom vinsten som Årets Kvinnliga Gasell 2020 som ett kvitto på fjolårets uppfinningsrika arbete, för en mer hållbar syn på mode.

– Vi jobbar för att förändra kundernas syn på klädvård. Målet är att inspirera och utbilda. Hur tar vi hand om kläder så att de håller längre? Så att de på sikt kan säljas vidare, i en cirkulär kedja, säger Petra Ringström.

Steamerys prisbelönta klädångare gör att plagg inte behöver tvättas lika ofta. Att sälja produkterna i klädbutiker, på samma sätt som skovård säljs i skoaffärer, var en framgångsfaktor. Sedan 2016 har tillväxten varit över 1 200 procent. Under 2021 filar företaget på nya produkter för en mer hållbar modebransch, efter ett udda år.

– Vi har växt så fort de senaste åren. Under det galna året i fjol fick vi chansen att stanna upp lite och tänka. Vi kunde finjustera vad vi står för och peka ut vår riktning framåt, säger Petra Ringström som tror på ett delvis omstöpt sätt att göra affärer, i kölvattnet av pandemin.

– Fler har lärt sig att hjälpas åt och inte se varandra som konkurrenter i alla lägen. Många har börjat samarbeta, man frågar hur det går och backar varandra. Precis så vill vi gärna arbeta i framtiden också.