För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Nytt år, nya säkerhetsrutiner

Gjorde du några nyårslöften? – Absolut, jag ska se över rutinerna i mitt företag och öka riskmedvetenheten när det kommer till digital säkerhet. Själv då?
Publicerad 15 feb 2021
Pontus Lindström, brotts- och säkerhetsexpert på Företagarna. Foto: Oskar Omne.

Nja, riktigt så låter det nog tyvärr inte bland Sveriges företagare. Vilket är synd. Att lägga 2020 långt bakom sig och rivstarta det nya året med en ordentlig genomgång av det egna företagets utsatthet för it-brottslighet hade troligtvis skapat ett enormt mervärde för många av Sveriges företagare. Men när det kommer till att se över rutiner blir det ofta som med andra nyårslöften: de skjuts upp. Eller blir inte av alls.

Med it-relaterad brottslighet avses brottslighet där internet används för att utföra till exempel id-kapning, stjäla lösenord eller skicka ut falsk information i syfte att komma åt pengar. Ofta rör det sig om mycket grov kriminalitet som bidrar till finansiering av organiserad brottslighet.

”Det är, för att uttrycka sig milt, oroväckande”

Konsekvenserna om det egna företaget blir utsatt och viktig information hamnar i fel händer kan också bli ofantligt kostsamma. Så hur står det då till med IT-säkerheten bland svenska småföretagare? Företagarna genomförde nyligen en undersökning som visade att ungefär var tredje företagare uppgav att det egna företaget hade blivit utsatt.

I undersökningen framkom även en bild av att kunskapen om den här typen av brott är låg i företagarleden – och att många bolag helt eller delvis saknar rutiner och verktyg för att skydda sig mot it-angrepp. Som exempel uppgav var femte företagare över 55 år att hen inte skyddar sin företagsmobil med skärmlås. Var femte företagare över 65 år uppger också att hen inte alls funderar över sina lösenord. Det är, för att uttrycka sig milt, oroväckande.

Så vad ska man då göra som företagare om man känner att 2021 ska bli det stora it-säkerhetsåret? Det viktigaste är egentligen att man ställer sig några grundläggande frågor: Vilken information i företaget får absolut inte hamna i orätta händer? Vilken information måste gå att lita på i alla lägen? Vem i företaget har tillgång till denna information? Och hur skyddar jag den här informationen?

Svaren på dessa frågor kommer förhoppningsvis belysa vilka risker som finns i företaget men också starta en process där medvetenheten om den digitala säkerheten ökar och nya brottsförebyggande rutiner skapas. Det kan för många företagare vara det viktigaste nyårslöftet på flera år.

Fler nyheter från Företagarna