podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren
Tidningen Företagaren listar några av våra mest innovativa svenska matbolag. Foto: Fabian Björnstjerna. Matstylist: Linda Berlin.

Företagen som förnyar mat-Sverige

En våg av innovativa matentreprenörer har vuxit fram i Sverige, som tar sig an klimatutmaningarna och utvecklar en mer hållbar matproduktion. Här är några av bolagen som inspirerar inom olika områden.
Publicerad 2 dec 2021

Växtbaserat protein

Mycorena AB (Göteborg) Har utvecklat det veganska svampproteinet promyc genom en innovativ fermenteringsprocess av exempelvis brödrester från Polarbröds produktion. Se huvudartikeln.

Stockeld Dreamery AB (Solna) Ger oss växtbaserade ostprodukter med hjälp av en stor forskningssatsning. Första osten att nå butikshyllor är gjord av fermenterade baljväxter. Hooked Foods AB (Nacka) Veganska tolkningar av fisk och skaldjur, exempelvis fejktonfisk gjord på sojaprotein som får havssmak och extra protein via alger och sjögräs. Backas av Oatly-grundarna och av popstjärnan Danny Saucedo.

Peas of Heaven AB (Härryda) Marcus Karlsson tog som fjärde generation över familjens charkfabrik, 21 år gammal. Han ställde om siktet mot grönare produktion, med växtbaserade varumärket Peas of Heaven. Använder bland annat Mycorenas protein.
Lupinta AB (Malmö Har lanserat produkter av matlupinbönor, allra senast lupinburgare.
LuFu AB (Lund) Lupintofu är först ut aland företagets matprodukter av lupin.

HUJ Foods AB (Alingsås) Gör veganska, ekologiska pålägg såsom pastejer baserade på solroskärnor, baljväxter och nötter eller cream cheese av cashewnötter och vita bönor.

A20 Sverige AB (Vårby) Skapar växtbaserade matprodukter som exempelvis tempeh gjord på gula ärtor odlade på Öland, med cirka 20 gånger lägre klimatpåverkan än quorn.

Schysst käk Sverige AB (Västerås) Ser till att vi kan äta kebab med gott samvete – vegokebab alltså. Utsedd till Årets Dagligvara 2021, i konkurrens med Oatly. Grundaren Amir Kheirmand har tidigare vunnit Sveriges mästerkock.

Cashewmeetly (Leksand) Via Dalarna Science Park och livs - medelsinkubatorn Krinova tog Linnéa Falkinger fram ett protein av ”äpplet” som annars slängs när cashewnötter skördas. Se huvudartikeln.

Edgy Veggie AB (Limhamn) Gör seitan-baserade alternativ till kött. Seitan betyder “vete som sjudit”.

Yipin/Nordic Green Food AB (Vallentuna) Familjeföretag som förvaltar släktens tofurecpt från Kina via en rad innovativa produkter som hjälper oss att väva in ytterligare en proteinkälla i vardagsmaten.

Bärta/Swedish Temptations AB (Karlshamn) En groddad och fermenterad ärta som säljs som burgare, bitar och naturell.

Cirkulär AB (Lund) Utvecklar ett sätt att skapa mjölkproteiner (identiska de i komjölk) i en så kallad bioreaktor. Ostproducenter ska kunna använda råvaran för att göra mer klimatsmart ost.

Casheury AB (Malmö Producerar växtbaserade, handgjorda ostar baserade på ekologiska cashewnötter.

Blå mat

Scanfjord Mollösund AB (Mollosund) Har rötter från 1979 och är pionjärer i branschen. Är i dag Sveriges största producent av hållbart odlade blåmusslor.

Musselfeed AB (Ellös) Gör proteinmjöl av blå - musslor som sorterats bort hos Scanfjord på grund av skönhetsfel. Mjölet används i exempelvis vegoburgare. Samarbetar med lantbrukare som använder skalen som jordförbättrare.

Gårdsfisk AB (ÅHUS) Vinnare av Livsmedelspriset 2021. Har skapat Sveriges första integrerade lantbruk och fiskodling, ett system som bönder kan addera till sina gårdar där den övergödning som en fiskodling vanligtvis bidrar med nyttjas i åkrarna.

Catxalot AB (Grebbestad) Grundare Linnéa Sjögren utbildar bland andra kockar och blivande tångentreprenörer och har just släppt boken Plocka Tång & Strandväxter som hjälper konsumenter att våga sig på tång i matlagningen.

Nordic Seafarm AB (Göteborg) Odlar tång i norra Bohuslän och inomhus i tankar med havsvatten. Finalist till Änglamarkspriset 2021.

Klemmings ostron (Tanumshede) Lotta Klemming är andra generationens ostrondykare. Plockar och levererar ostron till restauranger och uppmärksamma - des när hon släppte boken Vildplockade ostron i fjol.

Havstenssunds ostron AB (Havstenssund) Odlar det platta inhemska ostronet Ostrea edulis på ett naturligt sätt i havet. Säljer även vilda ostron.

Vågrät (Varberg) Grundare Louise Hay är ingenjör och tångdykare med bas på svenska västkusten. Skördar och levererar tång till restauranger, branschkollegor och privatpersoner. Se kort intervju.

Bohus Seaculture AB (Västra Frölunda) Tången odlas först inne på laboratorium och sätts sedan ut på linor i havet för att växa till sig

Hypodroponisk och akvaponisk odling 

Grönska Stadsodling 365 AB (Huddinge) Driver en av Europas största anläggningar för hydroponisk odling*. Har även lanserat Stockholms största i-butik-odling som gör Coop Hagastaden helt självförsörjande på örter och sallad. Även jordgubbar ska odlas i butiken. *Se ordlistan.

Urban Oasis AB (Stockholm) Tog nyligen in 10,5 miljoner kronor och ska nu utöver sallad även inomhusodla andra grönsaker och frukt i en ny ”megafarm”.

Containing Greens Sweden AB (Luleå) Använder spillvärme från datacenter och odlar, som det låter, grönsaker i containrar. Startade i Luleå tekniska universitets sommarprogram Impact Lab.

Harvest Umeå AB (Umeå) Säljer ”närskördad” smakrik och hållbar sallad, örter och bladgrönt direkt till Umeås invånare.

Eatfreshgreens/Hydrogreen AB (Åre) Jordbruksingenjör Ruben Alkhalil drev 17 växthus i Syrien enligt innan han tvingades fly. Fröer var det enda han lyckades rädda med sig. Har nu byggt upp hydroponisk odling av grönsaker och örter, inklusive miniväxthuset Farm Me för hemmaköket, kontoret eller restauranger.

Ljusgårda AB (Tibro) Befintliga fabriken och produktionen har byggts ut för 130 miljoner kronor. Har fler nya fabriker i sikte. Går från 300 till 2 500 kvadratmeter odlingsyta.

Veponic AB (Västerås) Företagets system använder lokala energitillgångar i kombination med automation och robotik för att skapa en modell för urban och vertikal odling.

Agtira AB (HÄRNÖSAND) Med akvaponi* och artificiell intelligens omdefinierar de begrep - pet närodlat. Bygger en av världens första och största anläggningar i urban miljö som samproducerar lax och grönsaker, i direkt anslutning till ICA Maxi i Östersund. *Se ordlistan. Ecobloom Sweden AB (Stockholm) Som akvarium och miniväxthus i ett. Företagets akvaponiska växthus Ecogarden gör det möjligt att odla hemma. Lanseras via kickstarter.com

Dryckes-nytänkare

Simply No Waste SWE AB (Malmö). Avokadokärnor kan man väl inte göra något med? Jo, nu kommer en dryck som utmanar läskindustrin där näring ur avokadokärnor tas tillvara med ny teknik och blandas med fruktjuice. Grundare Arash Sabet och Tina Johnsson en lång lista på bi- och restprodukter som inte borde gå till spillo. På sikt är målet att bli ingrediensleverantör till matindustrin – och varför inte skönhetsindustrin?

DUG Drinks/Veg of Lund (Lund) En ny växtbaserad mjölk är här men varken havre eller soja är inblandade. Mjölken baseras i stället på potatis.

Vegitific AB (Stockholm) Rödbetsblast lämnas på åkern, trots att den är fullt ätbar och den har högre halter av nitrat än själva rödbetan. Nu blir den till en dryck som kan främja hjärt-kärl-hälsa.

Hempster Sweden AB (Sköldinge) Först i Sverige att göra växtbaserade mjölkalternativ med fokus på hampafrön.

Gnista Spirits AB (Malmö) Kombinerar klassiskt sprithantverk, med destillering och ekfatslagring som viktig del, med det senaste inom livsmedelstech för att skapa alkoholfri dryck.

Rålund/Idunn Norsjö Wine & Co AB (Norsjö) Paradigmskifte i vinhyllan. Li Holmberg, Lars Normark gör västerbottniskt vin av blåbär och lingon.

Långmyre Vineri AB (Burgsvik) Kravcertifierad vingård etablerad 2018 med sin första skörd 2020. När de når full kapacitet görs 26 000 flaskor vin med minimal miljöpåverkan.

Lykke Kaffegårdar (Fartsa) Ritar om kaffebranschen med egna odlingar där bönderna är delägare. Lär ut ekologisk odling till fler kaffebönder. Hållbarhet i praktiken.

Rescued Fruits AB (Helsingborg) till att vi slutar slänga frukt och får nyttig juice i stället. Gör även exempelvis räddade rotfruktschips, plus fin odlingsjord.

Palla AB (Stockholm) En pomolog från Järva och en agronomingenjör från Syrien skapar såväl social som ekologisk hållbarhet med must.

Smögenbryggarn (Smögen) Tar vara på musselskal och alger i sin ölbryggning.

Klocktornet Runmarker Aktiebolag (Göteborg) Klocktornets gin innehåller alger från Nordic Seafarm. Har vunnit pris i Japan.

Björkvodka (Umeå) Entreprenören Anna Norén lanserar björkvodka av björklöv och björksav. Produceras via Tevsjö Destilleri.

Tjers Bryggeri AB (Boden). Tar vara på lokala råvaror i sin nytänkande ölbryggning.

Tosterups Gård AB (Tomelilla) Äppelodlare som även står för hantverksdryck i form av must och cider.

Brännland Cider (Vännasby) Västerbottniska iscider-producenten är med och etablerar storskaliga äppelodlingar i norra Sverige, med hållbarhetstänk.

Rutasoka Sweden AB (Göteborg) Importerar ekologiskt råkaffe från Kongo för att återuppliva landets kaffeindustri. En del av vinsten återinvesteras i trakterna. Har bland annat byggt en kvinnoklinik i Kongo.

Roots of Malmö AB (Malmö) Tillverkar och säljer drycken kombucha, som i grunden är fermenterat te. Utsågs till Årets smakutvecklare i Malmö 2018. Flyinge Vingård (FLYINGE). Familjedriven ekologisk odling som producerar naturviner.

Sött & Salt

Ö-Chips - Lukanellos Gruppen (Visby) Miljövänlig chipsproduktion med potatis från Gotlandsgårdar, odlad utan bekämpningsmedel. Produktionen drivs med energi från ett eget vindkraftverk

Wellibites AB (Göteborg) Apotekaren Sara Serray övertygade fyra av fem drakar i SVT:s Draknästet med sitt veganska, vitaminberikade godis. I slutändan klev Humble Group med Noel Abdayam in.

Tegelbrukets Hantverksmejeri (Boden) Arbetar för att förändra konsumtionsbeteenden och främja en mer hållbar råvaruproduktion. Skapar gourmetglass i Boden, via sitt hantverksmejeri.

Österlensaffran AB (Simrishamn) Ekologiskt odlat saffran finns numera nära till hands, närmare bestämt på Österlen.

Lakritsfabriken i Ramlösa AB (Helsningborg) År 2019 startade de norra Europas största lakritsritsodling, utanför Allerum. 2022 ska odlingen vara ekologiskt certifierad.

Ordlista

Fermentering. Trendig inläggnings - metod med anor. Användes i Kina redan 7 000 år före Kristus, nådde även Indien och Egypten väldigt tidigt. Termen täcker egentligen in alla processer där mikroorganismer förändrar mat eller dryck på ett sätt som vi vill, till exempel att alkohol skapas eller rätt sorts mögel på mögelost bildas.

Scary Seafood. Trollhummer, strandsnäcka, sjögurka, hästräka; det finns en rad djur och alger som går fint att äta men som de flesta av oss aldrig kommit på tanken att smaka. Nu jobbar forskare och experter för att bredda vår bild via projektet med ett minnesvärt namn.

Hydroponisk odling. Odling som varken kräver jord eller solljus. I stället odlar du inomhus med vatten och näringslösning, gärna i outnyttjade källare eller tomma lagerlokaler. Oftast sker odlingen då på höjden i hyllsystem, vilket gör att begreppet vertikalodling används.

Akvaponisk odling. Tar hydroponisk odling ett steg längre genom att addera fiskar, skaldjur eller alger till systemet. Växterna får näring från fiskbajset, och samtidigt hjälper växterna till att rena vattnet så att det kan gå tillbaka till fiskodlingen.

Braxburgare. Länsstyrelsen i Stockholm och Axfoundation driver projektet Resursfisk med fokus på underutnyttjade fiskarter, bifång - ster, som kan bli till kommersiella livsmedel. Som braxburgare. Smaken liknas vid abborre.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna