podcast news play företagaren I media förmån faq

Sju lifehacks som vi har längtat efter

Bilar som alltid ser fotgängare, mobilfoton blir proffsbilder och nyheten som gör att vi alltid hittar rätt. Här är sju välkomna uppgraderingar av livet.
Publicerad 8 dec 2021

1. En laddare för (nästan) allt.
En enda laddare till mobilen, paddan, hörlurar... Det är vad som hägrar efter att EU tröttnat på berg av elsopor. EU-kommissionen har lagt ett lagförslag för att skynda på utvecklingen.

2. Telefonkunderna andas ut.
Säg det företag med telefonförsäljning som inte våndats över att kunder emellanåt råkar ut för bedrägerier. Securifid med vd Lisa Hasselgren är finalist i Di Female Founders 2021. Deras tjänst gör att företag kan identifiera sig mot privatpersoner per telefon.

3. Språkrobot som briljerar
John Strandberg med bolaget Reedz använder AI-teknik för att översätta text till ljud på 27 språk. Först ut är en global ljudbokstjänst. En wordfil räcker för att automatiskt få ut en ljudbok, uppläst av en artificiell röst.

4. Röntgensyn åt bilen
Ny teknik ger bilar röntgenkoll på fotgängare och cyklister
som skyms av lastbilar eller bussar. Vi tackar forskare på Australian Centre for Field Robotics i Sydney.

5. Fatta kartan – trots stresshjärna
Trots kartor i mobilen kan det vara svårt att orientera sig snabbt, särskilt när du har bråttom. Google Maps ger oss nu Live view, som uppgradering. Du riktar mobilkameran mot byggnader eller skyltar med gatunamn, så styrs du rätt.

6. Superfoton
Adobes nya funktion Super Resolution är en del av Photoshop och använder AI för att öka upplösningen upp till fyra gånger. Dina mobilbilder går att blåsa upp till affischer.

7. Datorn du kan laga
Tänk dig att du lätt kan byta ut batteriet, tangentbordet eller andra delar på din bärbara dator? Att saker inte är fastsvetsade? Så jobbar företaget Framework. Målet är att göra reparationer till norm.

Taggar
Riks Guide
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Valet 2022

Allt för dig som är småföretagare och ska rösta i riksdagsvalet 2022.