För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Det kändes som att vi vunnit OS-guld”

Oliver Titikic är juriststudenten som försvarat ett litet dryckesföretag mot bjässen Red Bull. Hans byrå har redan tio anställda och målet är glasklart.
Publicerad 3 sep 2020
Oliver Titikic är en av årets omslagsprofiler på Tidningen Företagarens årliga 103-lista. Foto: Evelina Carborn.

– Vi ska modernisera branschen. Alla ska ha råd med juridik, det ska inte vara en klassfråga.

Elitsimmaren Oliver Titikic var säker. Han skulle bli jurist. Samtidigt fick han blodad tand av att driva bolag.

– När jag var liten ville jag bli uppfinnare, i dag är jag på sätt och vis det. Som företagare måste du vara kreativ och skapa nytt, konstaterar Oliver Titikic som drev sitt första företag via Ung Företagsamhet på gymnasiet.

– Jag konverterade gamla kläder till skjortor med hjälp av mormor. Jag älskade det. Det väckte min lust att bygga bolag.

Hur just juridiken kom in i hans liv handlar om familjehistoria och viljan att göra skillnad.

– Mina föräldrar kom från Serbien och byggde upp ett nytt liv i Sverige. Farfar var samtidigt min första mentor. Han präntade in vikten av att skapa ett liv där jag kan hjälpa andra. Juridiken är en sådan plattform.

”Jag blev besatt av idén att göra juridik billigare samt att göra upp med hur jurister ska vara och se ut”

Det traditionella juristprogrammet visade sig vara en hård nöt att knäcka. Betygen räckte inte. Ljusningen kom via Lunds universitet där Oliver Titikic plockar ihop kurser motsvarande en
kandidatexamen i affärsjuridik.

– Jag tar ”fel” väg in i en fyrkantig bransch som sätter traditioner på en piedestal. Jag är tvärtom, jag beundrar förändring.

För två år sedan startade han eget, fast besluten att damma av juridiken.

– Jag blev besatt av idén att göra juridik billigare samt att göra upp med hur jurister ska vara och se ut. Att starta en juristbyrå under studierna är så udda och oortodoxt det kan bli. Men om du inte kan släppa en idé måste du testa.

Oliver Titikic värvade medstudenter och övertygade klienter att ge dem en chans. Det resulterade i en oväntat stor utmaning efter ett halvår, när ett litet energidrycksföretag blev stämda av Red Bull för varumärkesintrång.

– Ni tar hand om det här eller hur, sa klienten till oss. Vi fick en hel låda med papper och ockuperade mina föräldrars uterum en vecka. När vi kom till vår första muntliga förhandling mötte vi högt uppsatta advokater från en av Sveriges största byråer.

I maj i fjol kom domen. Oliver Titikics klient vann på alla punkter.

– Det kändes som att vi vunnit OS-guld. Vår vision förstärktes där. Juridiken ska vara en trygghet som skyddar folk och småbolag. Stora ska inte kunna klanka ner på små aktörer hur som helst.

Framgången har gett nya klienter och lett till att Oliver Titikic och kollegor lär ut juridik på sex yrkeshögskolor. I dag är de tio i bolaget, varav tre erfarna jurister.

– Jag ville ha olikheter i bolaget. Vishet och erfarenhet möter innovation. Vi lyckades rekrytera tack vare vår företagskultur – att våga vara sig själv, att vara snäll och alltid hjälpas åt samt att våga göra misstag, säger Oliver Titikic, som nyligen belönades med ledarskapspriset Kompassrosen.

I dagarna sjösätter han en podd, backad av Swedbank, om just motgångar, misstag och
konsten att komma vidare. Utöver det egna företagsbygget ser Oliver Titikic också fram emot att finansiera andra nytänkare.

– Det har varit en dröm att hjälpa till att bygga nya bolag med en bra påverkan på samhället.

Fler nyheter från Företagarna