För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”På sikt kan vi klimatsäkra hela samhällen”

Kan saltvatten renas med spillvärme från industrier? Det verkar så. När Skåne radar upp innovationer som kan rädda världen är 20-årige Jonatan Persson ett av dragplåstren, med sitt Helios Innovation. I Halmstad tar hans pilotanläggning form.
Publicerad 3 sep 2020
20-årige Jonatan Persson är en av årets omslagsprofiler på Tidningen Företgarens årliga 103-lista. Foto: Evelina Carborn.

Som 16-åring låg han hemma i soffan och tittade på tv. Ett norskt projekt, Sahara Forrest Projekt använde havsvatten och cellulosablock för att kyla växthus och kunna odla i öknen. Kondenserat vatten användes för att vattna växterna.

– Vad händer om man fokuserar på att skapa så mycket fukt som möjligt med de där blocken, funderade jag, säger Jonatan Persson.

Han såg framför sig en avsaltningsmaskin som renar havsvatten med restvärme från industrier. Något som skulle kunna bidra till att minska vattenbristen i världen. I Sverige står industrier för två tredjedelar av vattenförbrukningen. Majoriteten har också någon form av överskottsvärme.

– 50 procent av världens energi går förlorad som restvärme. Det finns en enorm potential hos industrier, konstaterar Jonatan Persson.

Med tydliga visioner tog han orädda kliv för snart fyra år sedan.

– Som ganska naiv 16-åring gick jag till Almi. Jag hade gjort en beräkning av hur mycket vatten som krävdes för att försörja en hel stad och bad om 20 miljoner för att bygga en anläggning i Mellanöstern. De sa artigt nej, skrattar Jonatan Persson.

”Jag frågade om 20 miljoner för att börja bygga en anläggning i Mellanöstern. De sa artigt nej. Jag fick åka hem och tänka om”

Under andra året på gymnasiet startade han Helios Innovations via Ung Företagsamhet. Med sitt andra besök hos Almi beviljades Jonatan Persson 10 000 kronor för att bygga en prototyp, en liten vindtunnel som renade 700 liter havsvatten per dygn. Strax därpå kom han tvåa i SM för UF-företag.

– Jag var otroligt besviken på mig själv för att jag inte vann. Jag satt uppe till halv fyra på natten och letade fram kontaktuppgifter till varje industri i södra Sverige.

Ett av bolagen som fick mejl var Höganäs. En månad senare satt Jonatan Persson på huvudkontoret och övertygade forskningschefen att investera 200 000 kronor i en pilotanläggning i Halmstad. Även Almi gick in med 150 000 kronor.

– Sista året på gymnasiet var jag borta fyra–fem dagar i veckan. Jag beställde in delar tillsammans med Höganäs och leverantörers ingenjörer. Det är bland det roligaste jag gjort, säger Jonatan Persson som kom med i forskarlandslaget och belönades med Anders Wall-stipendiet 2019.

Sedan ett år tillbaka ingår företaget i Ideon Innovation som med Lunds universitet gått in med 350 000 kronor. På grund av nedskärningar kom Höganäsprojektet inte helt i mål. I stället nappade Halmstads Energi och Miljö, där en pilotanläggning installerats. Under hösten ska bolaget ta in sju miljoner kronor för att bygga tio avsaltningsmaskiner och få ut dem på marknaden.

– Vi hade ett antal industrier på gång som nu tvingats permittera och fokusera på sin kärnverksamhet. Vi hoppas på 2021 och att industrierna satsar sig genom krisen.

Samtidigt har pandemin satt ljus på att säkra produktion. Även låga grundvattennivåer 2016 och 2018 fungerade som väckarklocka, med produktionsstopp.

– Inget är så dyrt som en stillastående fabrik, konstaterar Jonatan Persson vars framtidsplaner omfattar solvärme-lösningar, inte bara riktat mot industrin.

– De vore en väldigt mäktig känsla att bidra i områden där människors liv hänger på vattnet. På sikt kan vi klimatsäkra hela samhällen.

Fler nyheter från Företagarna