För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Fem år - fem bolag vi minns

103-listan fyller fem år! Här är några guldkorn vi minns lite extra: rebellerna inom bygg, vattenhjältarna som tjusade Ikea, Mellanösterns skolförnyare och mästaren av reparationer. Samt årets gränslöst smarta kraftledningsinspektörer.
Publicerad 3 sep 2020
Ibrahim Naji är en av de unga entreprenörer vi minns särskilt från 2018 års lista. Foto: Mathias Bardå.

2016: Lundqvist Trävaru, Piteå
Samuel Holmström och Jens Lundqvist
Har kallats för Sveriges smartaste träföretag av Ny Teknik och vunnit IVA:s Smart industri-pris, samt varit finalist i SvD:s Årets affärsbragd. En rejäl dos nytänk finns hos företaget som levererar lättmonterade byggsatser till garage, fritidshus, stall med mera. Med hjälp av en 3D-konfigurator kan kunder rita sin egen byggnad och få en offert för byggsats och montage direkt på sajten. Systemet genererar även automatiskt bygglovsritningar, inköpslistor och transportbokningar. Kort sagt smartare husproduktion av rebeller inom bygg, som krokat arm med spelvärlden.

2017: Mimbly, Göteborg
Isabella Palmgren
Gör tvättmaskiner smarta. Mimbly har tagit fram en box som ska kopplas till tvättmaskiner med syftet att återvinna vatten, spara energi och fånga upp mikroplaster. Riktar sig framför allt mot fastighetsägare, hotell, tvätterier och städbolag. Företaget grundades 2016 och antogs till Ikeas acceleratorprogram som ett av tio bolag i konkurrens med hela 1 300 startupbolag från 86 länder. Vann Europafinalen av Startup World Cup 2019. Tog in 8,5 miljoner kronor i januari i år, från bland annat Almi Invests greentech-fond och GU Ventures, i sin första externa finansieringsrunda inför lansering. Betar av ett sista pilottest med boxar hos 18 av Nordens största fastighetsägare, med planerad lansering i slutet av året eller början av 2021.

2018: Real Edu, Helsingborg/Dubai
Ibrahim Naji
Grundaren har gått från att jobba som dörrvakt på Cafe Opera i Stockholm till att jobba direkt med regeringar och ministrar i Mellanöstern, för att återuppliva regionens utbildningssystem. I fjol knöts ett kontrakt med utbildningsdepartementet i Förenade Arabemiraten där företagets metoder ska användas av alla universitet och gymnasieskolor. Real Edu ger elever möjlighet att lösa verklighetsbaserade problem och träna sitt entreprenörskap. Företaget ingår även i Mellanösterns mest prestigefyllda accelerator, Dubai Future Accelerators samt har snappats upp av The Mohammed bin Rashid Innovation Fund, en statligt finansierad fond på fem miljarder kronor som backar Mellanösterns mest innovativa bolag.

2019: Aim Apparel, Halmstad
Tekla Acs och Helen Van
När duon lanserade sin första kollektion av färgstarka träningskläder, under varumärket Aim'n, sålde den slut på 4,5 timmar. Företaget backas av Almi och har vuxit i rekordfart. Kläderna säljs i dag i 150 länder. I mars i år fick bolaget in en investering på 60 miljoner kronor, från e-handelsveteraner och tillväxten online spås öka med 80 procent per år. Huvudkontoret är kvar i Halmstad, medan kontor adderats i Kina och ett dotterbolag finns på Nya Zeeland.

2020: Skyqraft, Stockholm
Sakina Turabali, Umar Chughtai och David Almroth
Det säger sig självt. Bensinslukande helikoptrar som inspekterar kraftledningar är dyrt, farligt och omiljövänligt. Skyqraft, som grundades i januari 2019 och ingår i inkubatorn Antler, gör processen mer effektiv, säker och hållbar med hjälp av drönare som gör jobbet. Automatiska riskbedömningar via AI/ maskininlärning är en del av framgången. Har bland annat Eon och New York Gas & Electric på kroken, via pilotprojekt.

Fler nyheter från Företagarna