headphones newspaper video-player
Amal Said vinner årets #GeTillbaka-stipendium. Foto: Daniela Spiroska.

”Vill få fler att drömma om Google och Konstfack”

Årets #GeTillbaka-stipendiat har just haft besök av näringsministern Ibrahim Baylan. – Vi var överens om att det behövs fler kvinnliga entreprenörer, säger Amal Said, grundare av nätverket Womenisa.
Publicerad 20 okt 2020

Nytt bränsle och en bekräftelse på förändring. Så ser Amal Said på vinsten av #GeTillbaka- stipendiet 2020, som delas ut av Företagarna och Wasabi Web tillsammans med SJ. Hon prisas för sitt arbete med Womenisa, ett nätverk för kvinnligt entreprenörskap och personlig utveckling.

Idén till Womenisa tog form medan Amal Said jobbade som elevassistent.

– Jag såg unga människor som saknade en miljö där de fick vara kreativa och lära sig mer om entreprenörskap. Många saknade inspiration och mål, det fanns en ribba för hur stort de kunde drömma. De ska vilja bli mer, kände jag. Drömma om Google och Konstfack! berättar Amal Said.

Samtidigt hittade hon till entreprenörsmotorn Bling Startup, som drivs av Deqa Abukar och Adnan Yousuf, via en väninna.

– Vi pratade om framtidsmål och den förändring vi vill se. Vi insåg snabbt att vi hade samma vision. Vi såg också att få kvinnor sökte sig till Blings affärsrådgivning för blivande eller nya entreprenörer. Därför skapades Womenisa, en plattform för systerskap där framtidens kvinnliga ledare stärks och fler kan förverkliga sina idéer. Förhoppningsvis kan vi förenkla för många, exempelvis i att hitta en businesspartner, berättar Amal Said.

Hennes hårda arbete har uppmärksammats. Näringsministern Ibrahim Baylan har precis varit på besök hos Womenisa.

– Han är själv från Norsborg. Vi var överens om att det behövs fler kvinnliga entreprenörer. Vi diskuterade hur politiker, individer, föreningar och företag tillsammans kan skapa fler jobb. Jag har själv en treårig dotter och en sjuårig son. Jag vill se ett samhällsklimat där mina barn kan vara en tillgång oberoende av deras ursprung eller tillhörighet, säger Amal Said.

I dag har nätverket Womenisa 140 medlemmar över hela landet och fungerar som förebildsfabrik.

– Förebilder är en otroligt viktig del av ens framgångsresa. Ser vi någon som ser ut som oss själva inser vi att vi kan göra samma sak. Jag har alltid varit entreprenöriell av mig och jag fick ett starkt självförtroende hemifrån, som får mig att se över alla hinder. Jag vill ge av den styrkan till andra, säger Amal Said.

Vid sidan av workshoppar och arbetet med att lyfta förebilder invigdes nyligen den fysiska mötesplatsen Bridge i Kista galleria i Stockholm. Ytan fungerar som en coworkingplats och ett showroom för en handfull entreprenörer i taget.

– Den som vill kan också hålla föredrag där eller bjuda in föreläsare de är nyfikna på, varför inte Ericssons vd?

#GeTillbaka-stipendiet 2020


Vinnare: Amal Said, Womenisa.

Juryns motivering: Med brinnande engagemang och stor målmedvetenhet är årets stipendiat som en katalysator för nya changemakers i landet. Hon tacklar kulturella och sociala barriärer för att ge nya grupper nycklar till entreprenörskap. Hennes nätverk skapar efterlängtade ringar på vattnet och ger Sverige fler talanger. Vi är övertygade om att vi kommer att få se mycket mer av Amal i framtiden.

Andra och tredjepris:

  1. Kassim Nagwere, Drömstort Förening

  2. Jonatan Persson, Helios Innovations


Text: Malin Sund.