För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Årets unga företagare 2020: ”Klimatförnekare ska inte jobba hos oss”

Fler fastigheter producerar el med solceller tack vare Uppsalaföretaget Save by Solar. För grundarna Linus Baihofer Werner och Hugo Larsson har tydliga värderingar stått i fokus från dag ett. – På sikt kan vi få andra länder att stänga ner sin kolkraft.
Publicerad 20 okt 2020
Linus Baihofer Werner och Hugo Larsson vill få företag att bli fossilfria genom att revolutionera energibranschen. Foto: Karin Wesslén.

Med stora kunder som ICA Fastigheter och Vasakronan har Save by Solar vuxit rejält sedan starten 2014. Företaget har gått från 2 till 65 medarbetare och beräknas omsätta en bit över 100 miljoner kronor i år. Utnämningen till Årets Unga Företagare ger extra energi.

– Det här är en jättestor ära och det ger otroligt mycket glädje, säger Linus Baihofer Werner.

Tillsammans med Hugo Larsson mejslade han som student fram idén om att hjälpa företag att producera el via solceller och därmed förnya energibranschen, i en mer hållbar riktning.

– Det är en väldigt mossig bransch om man ska vara krass. Det tar tid och tålamod att förnya, konstaterar Linus Baihofer Werner.

Duons värderingar har vävts in i verksamhetens kärna, exempelvis när medarbetare rekryteras.

– Vi värderar olikheter men klimatförnekare ska inte jobba för oss, slår Hugo Larsson fast.

Att Save by Solar riktat in sig på företag och kommersiella fastigheter, i stället för privatpersoner, har varit ett framgångsrikt drag.

– Vi har relativt få kunder men med stor takyta. Vi jobbar med cirka 40 kunder som äger hundratals byggnader var.

Intresset för solkraft växer stadigt. Cirka 0,5 procent av Sveriges energiproduktion kommer från solkraft, jämfört med 8 procent i Tyskland och närmare 5 procent i Storbritannien.

– Till 2040 pratar man om mål på 10 procent i Sverige, säger Linus Baihofer Werner som även pekar ut energilagring som ett framtidsområde.

– Vi har redan mjukvara för att övervaka och analysera solcellsanläggningar, i form av en portal för energihantering och service. I framtiden står vi även för lösningar kring hur energin kan lagras på bra sätt.

Årets Unga Företagare i Sverige 2020


Vinnare: Linus Baihofer Werner och Hugo Larsson.

Företag:
Save by Solar Sweden AB, Uppsala.

Juryns motivering: Allt fler företagare drivs av att skapa konkret samhällsnytta. Årets vinnare är inget undantag. De har redan skapat en spännande och organisk tillväxtresa i en investeringstung bransch. Med målet att driva på utvecklingen mot en förnybar värld hjälper de kommersiella verksamheter att välja solel.

Antal medarbetare:
65 heltidsanställda.

Omsättning 2020: Beräknas bli en bit över 100 miljoner kronor.

Andra- och tredjepris:

2. Jim Rosenvang – JTD Fiber AB, Kronoberg

3. Evelina Nilsson – Mätrix AB, Blekinge

Priset Årets Unga Företagare i Sverige delas ut tillsammans med Almi Företagspartner.


Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna