För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Pär Svärdson, Årets Företagare i Sverige 2015: ”Pensionärerna har lärt sig e-handla”

"Att kunder i alla åldrar handlat online har fått strukturomvandlingen från fysisk till digital handel att hoppa flera år framåt"
Publicerad 6 nov 2020
Pär Svärdson. Foto: Mathias Bardå.

Få företag har hamnat så rätt i en kris som näthandlaren Apotea. Sedan mars kan Pär Svärdson räkna nya kunder i 100 000-tal, under 2020 har omsättningen ökat med 50 procent och nyanställningarna närmar sig 200 personer.

Hur ser du på Sveriges hantering av krisen?

– Efter en svajig start då det inte var lätt att vara nätapotek tycker jag att främst Folkhälsomyndigheten har gjort ett bra jobb. Men pandemin har belyst hur dålig vår förberedelse för kriser är, att det saknats beredskapslager för mediciner och skyddsutrustning. Företagsstöden har vi inte utnyttjat. Vi behövde personal och gjorde en egen omställning genom att låna personal från hotell och restauranger som drabbats hårt av krisen. På så sätt kunde ett 50-tal hotell- och restauranganställda behålla jobben samtidigt som vi fick de extra resurser vi behövde.

Vad har corona betytt för e-handeln?

– Pensionärerna har lärt sig e-handla. Att kunder i alla åldrar handlat online har fått strukturomvandlingen från fysisk till digital handel att hoppa flera år framåt. E-handeln lär ta ett steg tillbaka men det blir till en helt ny nivå.

Vad behövs för att ge hela Sverige en omstart?

– För att få igång drabbade sektorer krävs mer riktade stöd. Generella stöd som sänkt arbetsgivaravgift gynnar även dem som det går bra för och blir inte hållbara över tid.

Fler nyheter från Företagarna