För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Företaget i kläm? Jajamensan!

Du kanske någon gång genom åren har sett serieteckningen där en man sitter fast med foten i en dörr varpå en förbipasserande stannar och frågar: ”Foten i kläm?” Det klämkäcka svaret kommer direkt: ”Jajamensan!”
Publicerad 6 nov 2020

Positivt tänkande kan överbrygga väldigt mycket, även i spåren av corona, men vi får också stå ödmjuka inför hur mycket våra företag har fått gå igenom under 2020. Samtidigt finns det också i företagares ryggrad att säga: ”Jodå, jämna plågor, huvudet upp, fötterna ned” när någon frågar hur det går. Att ge upp finns inte på kartan.

Sveriges företagare har tagit en hel del smällar under senare tid. Ni startade inte företag för att det är lätt utan för att det kändes rätt. Ni vill äga era förutsättningar så långt som det bara är möjligt. Just därför har corona och de restriktioner som följt av pandemin slagit extra hårt.

Det har varit kännbart för alla, men inte minst för de som har en verksamhet med närhet till människor. Restriktionerna har medfört att hela risken fortfarande är din, men nästan inga av möjligheterna. Statens kompensation för dessa förvisso ofta nödvändiga restriktioner har kommit för sent. De har varit för byråkratiska och har dessutom kombinerats med preventiva och orättvisa anklagelser med att du kanske är en fuskare.

3 vägar för framtiden

Det är våra små och medelstora företag som under de senaste decennierna skapat 4 av 5 nya jobb. Att skapa förutsättningarna för en fortsatt sådan utveckling är med andra ord A och O, och för enkelhetens skull kan vi sammanfatta vad det betyder i tre punkter:

  1. Först och främst måste det bli lättare och kosta mindre att vara arbetsgivare. Ska fler få ett arbete måste företag kunna och ha råd att anställa fler. Svårare än så är det inte.

  2. Beslutsfattare på alla nivåer måste göra rejäla satsningar på jobb, företagande och utbildning. Det är satsningar som hör ihop och förstärker varandra. Bara genom ett tydligt fokus kan vi nå stor framgång.

  3. Sverige måste vara tryggt. Brott mot företag blir allt vanligare, såväl på internet som på våra gator. Det är också viktigt att se att alla brott blir brott mot företag när de gör människor mindre trygga. I ett otryggt samhälle görs färre investeringar, oavsett om det handlar om att gå på bio en kväll eller köpa och renovera ett hus att leva resten av livet i.

Ge oss företagare rätt förutsättningar så fortsätter vi att trygga svensk välfärd genom välmående, växande och anställande företag.

Fler nyheter från Företagarna