podcast news play företagaren I media förmån
Barbara Bergström. Foto: Oskar Omne.

Barbara Bergström, Årets Företagare i Sverige 2009: ”Det är svårt när politikerna stoppar oss”

1993 startade Barbara Bergström den första Internationella Engelska Skolan. I dag ingår 47 friskolor i koncernen varav 7 ligger i Spanien. Medan svenska grundskoleelever fortsatt gått till skolan fick corona den spanska verksamheten att stänga ner.
Publicerad 6 nov 2020

Svensk och spansk hantering av krisen ser helt olika ut. Hur har det påverkat skolverksamheten?

– Även om det funnits oro och krävts extra försiktighet är det bra för eleverna att svenska grundskolor varit igång. Den psykologiska effekten av fortsatt lärande och av att kunna umgås på social nivå med sina vänner har varit enorm. Inget kan ersätta en lärare som direkt möter sina elever. Och öppna skolor har hjälpt föräldrar att kunna arbeta. Spanien är en helt annan historia. Där har nedstängningen av skolorna varit total, om än med viss undervisning på distans – en förlust både för eleverna och för oss eftersom skolornas inkomster där helt bygger på föräldraavgifter.

Vad hoppas du på inför 2021?

– Jag hoppas på arbetsro. Vi står inför en stor expansion och startar fyra nya skolor nästa år. Det är svårt att man från politiskt håll hoppar på oss hela tiden. Vi vet att vi är ett viktigt bidrag till samhället och vill fortsätta vara det.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.