headphones newspaper video-player
Corona – råd och stöd för företagare

Återhämtning bland småföretagare

I våras hade telefonen slutat att ringa. Nu trillar jobben in igen för Mikael Wranding i Bålsta.
Publicerad 11 nov 2020

Mikael Wranding driver en rörfirma i Bålsta utanför Stockholm. Han höll som bäst på att leta efter nya medarbetare när pandemin slog till med full kraft. Plötsligt slutade telefonerna att ringa, orderstocken minskade för varje dag och planerna att rekrytera ny personal fick läggas på hyllan. Under några turbulenta veckor under våren fick Mikael Wranding fokusera på att försöka tidigarelägga redan beställda uppdrag och ringa runt till kunder för att leta nya jobb.

– Det var en påfrestande tid, men det vände ganska fort. Redan i början av sommaren hade vi återhämtat oss och just nu har vi samma beläggning som före pandemin.

När Mikael Wranding talar med kollegor i branschen är det relativt positiva tongångar som han får höra.

– Jag upplever att de flesta mindre aktörer i byggbranschen har återhämtat sig bra. Större byggföretag har i vissa fall drabbats hårdare när stora byggprojekt har pausats. Mikael har fyra anställda och han avvaktar för tillfället med att nyanställa.

– Just nu har vi en bra beläggning i företaget, men på sikt vill jag rekrytera fler medarbetare.

Bålsta Rörmokeri behövde aldrig utnyttja några av de statliga stödåtgärder, exempelvis korttidspermitering, som lanserades i samband med pandemin.

– Just nu är jag otroligt tacksam att vi har lyckats ta oss igenom denna turbulenta vår, säger han.