headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Svante Randlert är en av huvudtalarna på Företagarna Business Forum 2020. Foto: Oskar Omne.

Experten: Det behövs ett känslosammare och mer empatiskt ledarskap

Hallå där! Svante Randlert, prisbelönt talare och ledarskapsguru som är en av huvudtalarna på Företagarna Business Forum 2020. Hans nya bok Drömledarskapet omvandlar färsk forskning till praktiska råd för att leda team framöver.

Dina slutsatser om vilket ledarskap som behövs nu kan summeras som att bästa laget vinner?

– Ja, många småföretagare gör allt själv. Men för att växa behöver du veta hur du engagerar medarbetare och utvecklar laget. Utmaningen är att få andra att förstå ert varför och börja drömma tillsammans med dig. Det handlar inte så mycket om att övertala och instruera som att involvera medarbetare.

Det ligger tonvis av research bakom din bok?

– Vi har gått på riktigt på djupet, ett team har suttit i ett helt år. Det är allt från intervjuer med företagsledare och olika förbundskaptener till vad som händer inom polis och militär, samt forskning från exempelvis Yale, Cambridge och Stanford. Det är nog småprovocerande men jag struntar i vem du är och vad du redan vet. Det här är en praktisk handbok, med råd om vad du behöver göra.

Är det extra utmanande och spännande att leda andra just nu?

– Absolut, det pågår så snabba och stora skiften som vi aldrig sett tidigare: samhället, tekniken, politiken, klimatet, Corona-krisen... Vi står inför ett paradigmskifte. Förut har synen varit att vi skulle leva för att arbeta. Människor begravdes med sin titel på gravstenen. Nu arbetar vi för att leva och vill ha ett större syfte. Det är extra tydligt bland nya generationer. Dessutom behöver vi hjälpa medarbetare att vara i ständigt lärande. LQ – learnabilty quota – är ett växande begrepp, som handlar om viljan och förmågan att lära sig nytt. Det är en otroligt viktig pusselbit i dag och framöver.

Vilka nya krav ställs på ledare?

– Det är dags för hållbarhet på människofronten. Vi är ofta helt slut. Det behövs ett känslosammare och mer empatiskt ledarskap, där chefer på riktigt bryr sig om människor och förstår dagens sociala frågor lika väl som de ekonomiska. Ta hand om medarbetare, så tar de hand om kunderna. Dessutom är mångfald viktigt. Vi måste till exempel sluta åldersdiskriminera. Olika är otroligt bra, vi måste låta det skava – den organisationskulturen är lönsam.

Företagarna Business Forum 2020 är en heldag skräddarsydd för dig som driver företag. Boka in den 8 maj på Clarion Hotel Sign i Stockholm redan nu.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap