headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare
Kontoret före omgörningen var i behov av en hjälpande hand.
Kontoret har blivit mer välkomnande och socialt inbjudande efter uppfräschningen.
Bilderna avslöjar hur arbetsplatsen såg ut för några månader sedan – och resultatet efter omgörningen. Foto: Emil Nordin.

Det bortglömda kontoret

Nu är det avgjort vilken av landets arbetsplatser som var i störst behov av en rejäl uppfräschning. Häng med till Isgrens Lås i Trelleborg.
Publicerad 30 mar 2020

I höstas arrangerade Företagarna och IKEA tävlingen Den bortglömda arbetsplatsen. Företagarnas medlemmar uppmanades att skicka in bilder på arbetsmiljöer som behöver en rejäl uppfräschning. Uppmaningen gav resultat – företagare från norr till söder skickade in bilder på kontor och andra arbetsplatser som hade sett sina glansdagar. Kontor där mattorna naggats i kanterna, skrivborden fått ta emot några rejäla stötar och förvaringsskåpen öppnas på egen risk.

En av bilderna visade ett kontor som tävlingsjuryn inte kunde släppa blicken från – Isgrens Lås i Trelleborg. Isgrens är ett fint familjeföretag som grundades 1893. Företaget drivs i dag av den fjärde och femte generationen familjemedlemmar – Lotta, Jimmy och Jenny Isgren. Verksamheten går alldeles utmärkt och kundkretsen sträcker sig långt utanför kommungränsen. Men så var det kontoret.

– Vi har pratat länge om att vi måste fixa till det, men det har inte blivit av, säger Jenny Isgren. Som vinnare i tävlingen Den bortglömda arbetsplatsen fick Isgrens besök av Anna Andersson, en av IKEA:s rutinerade företagsinredare, som träffade familjen och gav förslag till ett nytt kontor. I priset ingick också kontorsmöbler, textilier och tillbehör från IKEA.

- Kontoret har blivit mer välkomnande och socialt inbjudande. Vi var först lite tveksamma till att sätta in två fåtöljer i rummet, men de bidrar till att skapa en trevlig miljö och används mer än vad jag trodde, konstaterar Jenny Isgren.

- Det som förvånar mig mest är de nya gardinernas ljuddämpande effekt. Jag har alltid tänkt att gardiner har man bara vid fönstren, men i vårt nya kontor har vi också textiler längs väggarna. Gardinerna dämpar ljudet och ger en bättre arbetsmiljö, säger Jenny.

Anna Andersson, företagsinredare på IKEA, beskriver Isgrens nya kontor så här:

 • Nu finns det en tydlig helhet i kontoret. Det vackra svart/vita golvet framhävs på ett mycket bättre sätt genom att jag har anpassat väggfärgen efter golvet. Jag valde en varm vit ton i stället för den kalla grå/lila. Att hålla väggar och lister neutrala har bidragit till att ”skalet” känns lugnare.
 • Skrivborden är placerade så att ljuset kommer från sidan vilket är det optimala. Att placera diskreta rullgardiner SKOGSKLÖVER i fönstren som filtrerar ljuset utifrån och skapar en behaglig känsla i rummet.
 • Av metervaran STOCKHOLM 2017 valde jag att sy gardiner. Tyget speglar den blå färgen som är ”Isgrens Lås färg” och som jag fick i uppdrag att behålla. Tyget har ett harmoniskt mönster och påminner om ett stormigt hav där solstrålarna reflekteras i vattenytan.
 • Ljudabsorberande avskärmning BEKANT mellan skrivbord som även fungerar som anslagstavlor.
 • Höj och sänkbara skrivbord BEKANT med svarta underreden som matchar golvet. Jag valde en vitlaserad ek skiva för att få ett varmare och mjukare intryck.
 • Arbetslampa NYMÅNE där du kan ladda din mobiltelefon eller andra prylar via lampans inbyggda USB-port. Ger ett riktat ljus som är bra för läsning.
 • Ergonomiska arbetsstolar MARKUS med nätmaterial i ryggstödet som släpper igenom luft och håller dig sval även när du jobbar hårt.
 • Jag har jobbat med både med de öppna och stängda förvaringsmöblerna GALANT. Detta gör att du kan jobba snabbt och flexibelt men också stänga in och dölja pärmar och papper för ett lugnare intryck.
 • Att ändra placering av skrivare och att få plats med en mjuk sittning i form av BENARP fåtöljer gjorde att rummet känns välkomnande och möjligheten att ta emot besökare eller bara en spontan kaffe ihop.
 • Att återanvända de svart/vita gamla bilderna från Trelleborg kändes som ett måste. Men jag valde att byta ut ramarna till svarta LOMVIKEN med passepartout. Detta tillsammans med MOSSLANDA tavelhylla. Att skapa en vägg med konst och minnen.
 • En förvaringsmöbel byggd av köksstommar METOD fungerar som en extr arbetsyta för att lätt kunna sortera papper, in/ut post mm. Bakom stängda dörrar VEDDINGE finns sorteringskärl HÅLLBAR som hjälper dig att sortera olika material i olika behållare – en enkel åtgärd som är första steget mot att ge avfallet ett nytt liv.

5 bra tips att förbättra din kontorsmiljö från Anna Andersson, företagsinredare på IKEA;

 • Ljudet är a och o, att jobba med ljudabsorbenter, textilier och mattor dämpar ljudet men gör också kontoret hemtrevligare.
 • Ljuset är också viktigt. Att ha rätt allmänbelysning och att ha ett riktat ljus i form av en skrivbordslampa. Att ta vara på ljusinsläpp från fönster och att tänka på hur du placerar möblerna.
 • Att säkerställa de olika behoven hos olika funktioner så att arbetet flyter på enkelt och smidigt. Att skapa trivsamma och varierande miljöer som får medarbetare att må bra. Att kanske avsätta en hörna för ergonomiska redskap.
 • Höj och sänkbara skrivbord så att du kan variera mellan att sitta och stå. Då håller du kroppen i rörelse och både mår och arbetar bättre.
 • Med levande växter får du en renare och friskare innemiljö samt ett hemtrevligare kontor.
Riks, Syd
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap