För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Ministern om miljardpaketen och det kritiserade uttalandet

Finansmarknadsminister Per Bolund (mp) tillhör den innersta cirkeln i regeringens krisarbete. I tidningen Företagaren berättar han om mötet som han burit med sig i varenda förhandling – och varför hans uttalande om buffertkapital väckte en sådan ilska bland företagare.
Publicerad 16 maj 2020
Per Bolund är finansmarknads- och bostadsminister samt biträdande finansminister. Foto: Kristian Pohl.

Regeringen har levererat krispaket på löpande band och stödmiljarderna avlöser varandra. Vilka personliga erfarenheter kommer du att ta med dig från veckorna då Sverige befann sig i den djupaste krisen i modern tid?

– Det kanske viktigaste erfarenheten har varit vikten att få stöden på plats snabbt. Risken är annars att när förslagen väl ser dagens ljus så har företagen gått i konkurs eller så har människor förlorat sina jobb. Den insikten hos mig och alla fyra partier i samarbetet har gjort att vi kunnat agera så snabbt.

Nämn en episod från förhandlingarna om krispaketen som du särskilt kommer ihåg?

– Jag skulle säga att det var när vi satte oss och förhandlade fram det första krispaketet. Det låg en tydlig känsla av situationens allvar i luften. I den stunden valde vi gemensamt att lägga den vanliga partipolitiska prestigen åt sidan.

Vilken berättelse från en företagares vardag har berört dig under denna krisperiod?

– Jag och Isabella (reds kommentar: Isabella Lövin är språkrör i Miljöpartiet och vice statsminister) hade i ett tidigt skede av krisen ett digitalt möte med en grupp olika småföretagare från olika delar av landet för att höra om deras situation och behov. De var samlade, men det fanns en påtaglig oro bakom orden. Samtalen och berättelserna från det mötet har jag burit med mig in i varenda förhandling sedan dess.

Många företagare reagerade på uttalande i Dagens Industri angående den ekonomiska motståndskraften i svenska företag. Vad menade du egentligen?

– Att vi måste prata om hela samhällets motståndskraft mot kriser. I det sammanhanget reflekterade jag över att många stora börsnoterade bolag delat ut miljarder till sina ägare – och nu inte har särskilt stor motståndskraft mot kriser. Jag pratade inte om små företag över huvud taget. Jag har själv jobbat som kock i restaurangbranschen, jag vet hur små marginalerna är även utan en kris.

Fler nyheter från Företagarna