För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Snabbväxaren som räddar New Yorks sjukhus

Allt är inte nattsvart, hur tungt det än känns på många fronter just nu. Svenska AI-bolaget Sana Labs utbildar New Yorks sjukvårdspersonal i hur de ska klara pandemin bättre.
Publicerad 5 jun 2020
Såväl New Yorks sjukvård som SFI-undervisning i Sverige vässas med hjälp av Sana Labs, grundat av Joel Hellermark. Foto: Mathias Bardå.

Intensivvården i New York skriker efter personal som kan vårda coronapatienter. Ett snabbväxande svenskt företag har jobbat dygnet runt för att leverera AI-utbildningen som utbildar sköterskor. Ytterligare tio sjukhus i USA har hoppat på Project Florence, som möjliggjorts av Sana Labs.

– Vi hade ett team på 20 personer som gav allt. Det är ett av de mest utmanande och meningsfulla uppdrag vi haft, där behovet av effektiv utbildning knappast kunde ha varit större, säger Joel Hellermark, vd och grundare.

På omslaget

I maj 2018 var Joel Hellermark på omslaget av Företagaren med anledning av 103-listan över landets mest intressanta unga entreprenörer. Sana Labs hade då funnits i två år med målsättningen att se till att ”vem som helst kan lära sig vad som helst”. Närmare bestämt AI-individanpassad utbildning via digitala plattformar.

Joel Hellermarks syn på AI som en möjliggörare och en demokratisering, likt internet och elektricitet, var glasklar och Sana Labs jobbade redan då med några av världens största utbildningsbolag med över 70 miljoner användare i sina plattformar.

Tim Cook på Apple och Mark Zuckerberg på Facebook hade just tackat ja till möten med Joel Hellermark, när omslagsbilden togs för precis två år sedan.

- Mötena blev av och vi jobbar fortfarande med dem men vi får inte säga så mycket om det, konstaterar Joel Hellermark.

”Det är spännande att se hur svensk innovation kan ha en global påverkan i den här situationen”

Snabbutbildar personal

Desto tydligare är det att han och kollegorna på Sana Labs just gjort avtryck i många människors liv, via sin insats för att snabbutbilda vårdpersonal.

4,8 miljoner amerikaner beräknas behöva sjukhusvård kopplat till coronapandemin, varav två miljoner behöver intensivvård, enligt American Hospital Association.

Tiotusentals intensivvårdssköterskor saknas. Sjukhuskoncernen Mount Sinai har åtta sjukhus i New York och öppnade nyligen ett fältsjukhus i Central Park, med totalt cirka 40 000 anställda.

mtsinai737.jpg

Hur får ett svenskt AI-företag in foten där, för en affär?

– Vi har sedan tidigare ett partnerskap med New York Academy of Science, som i sin tur jobbar med sjukhusen. De uttryckte ett akut behov kopplat till covid-19 för att skydda personal, öka säkerheten och säkerställa kvalitén i behandlingen av patienter. Lärarna var under enorm tidspress och sökte efter en skalbar utbildningsmetod. Vi fick uppdraget en torsdag och levererade en första version av plattformen på måndagen, berättar Joel Hellermark

Vad tänkte du när ni fick uppdraget?

– Nu gäller det att sätta igång och jobba. Vi hade forskare och ingenjörer som arbetade dygnet runt i tre veckor i nära samarbete med Arizona State University och Mount Sinais personal för att skapa innehållet.

Hur går utbildningen till?

– Project Florence är en tvådagarsutbildning som du tar i din egen takt. Många läser in kursen på raster eller på väg till och från jobbet. Den omfattar alltifrån hantering av skyddsutrustning till respiratorer.

Utbildningen används redan av fler än Mount Sinais personal?

– Ja, vi har öppnat upp plattformen för alla sjukhus globalt med behov av att snabbutbilda personal för intensivvård av covid-19 patienter.

Vad har affären med Mount Sinai betytt för er?

– Det vi gör på Sana Labs har aldrig känts viktigare än nu. Vårt team drivs av att hitta sätt där vi kan hjälpa till och vi är extremt tacksamma att få möjligheten att jobba med sjukhusen i deras utsatta läge. Affären har också gjort att vi behövt växa mycket snabbare än planerat.

Ni har även skapat en covid-19-onlineutbildning med Karolinska Institutet

– Ja, den är redan global med fler än 30 000 användare i över 70 länder. Det är spännande att se hur svensk innovation kan ha en global påverkan i den här situationen.

Hur påverkar pandemin synen på online-utbildning?

– Det accelererar absolut paradigmskiftet kring digital utbildning. Vissa går direkt på individanpassade AI-lösningar som våra. Vi räknar med kvarstående effekter efter krisen.

Parallellt med utbildningar för vårdsektorn sjösatte Sana Labs under april digitala, individanpassade sfi-utbildningar tillsammans med stora sfi-aktören Iris.

– Det är nästan oundvikligt att all utbildning blir individanpassad i framtiden. Det har bara varit en tidsfråga.

Fotnot: Project Florence är uppkallat efter den brittiska sjuksköterskan Florence Nightingale som utbildade personal vid militärsjukhus under Krimkriget.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna