headphones newspaper video-player
Gillis Dahlström driver Arontorps Kroppkakor & Mat i Färjestaden. För många ett ”måste-stopp” under besök på Öland. Nu hoppas han att en ny drive-in ska rädda den viktiga sommarförsäljningen. Foto: Adam Humlesol.

Rekordsnabbt bygglov i krisens spår

Nu hänger överlevnaden på en skör tråd för Gillis Dahlström och hans kollegor i besöksnäringen. Sommarförsäljningen måste bli bra, annars riskerar många företag att inte klara vintern.
Publicerad 26 jun 2020

Morgonen den 24 mars samlar Gillis Dahlström ihop dator och papper som han jobbat med under natten, sätter sig i bilen och kör till kommunhuset i Mörbylånga. Där slår han sig ner. Han tänker inte åka hem förrän han fått hjälp. Utanför Färjestaden har han en restaurang och över 30 åretruntanställda att rädda. Totalt är de 49 personer på lönelistan.

– Jag var tvungen att få kommunpolitikerna att förstå att nu var det bråttom, och sa till dem att jag sitter här tills någon har tid att ta emot mig. Först var de väl lite irriterade, men när jag väl fick förklara läget var alla väldigt hjälpsamma, säger han.

Ett "måstestopp"

Gillis Dahlström driver Arontorps Kroppkakor & Mat. För många är det ett av måstestoppen på Öland. Till skillnad från många andra håller han öppet året runt. Men veckorna innan den där tisdagen hade Gillis och hans medarbetare sett försäljningen störtdyka i spåren av Coronapandemin.

– Jag insåg att påskförsäljningen var på väg att gå upp i rök. Jag skaffade en varuautomat som jag satte utanför. I den kan man köpa kylda paket med kroppkakor utan att stå i kö inne.

Den blev snabbt populär, framför allt bland många äldre. Men det räckte inte.

– Många av våra kunder är 60+ och personal från hemtjänsten är ofta här och hämtar mat. Jag såg hur de stod i kön med alla andra och tänkte att det där är inte riktigt bra. Varken för oss eller dem.

Om folk kunde sitta tryggt i sina egna bilar i en drive-in däremot, då skulle det kännas bättre för alla, tänkte Gillis. Men en drive-in kräver bygglov.

– Jag har ju ansökt om bygglov förut, så jag vet hur lång tid det kan ta. Och så lång tid hade jag inte på mig den här gången.

”Jag har en restaurang och 32 anställda att rädda”

Rekordsnabba fyra dagar efter att Gillis åkte in till kommunhuset var bygglovet klart. Och ett par veckor senare intervjuades en glad Gillis Dahlström i lokalpressen om den nyöppnade drive-in-satsningen.

– Jag är otroligt tacksam. Nu har vi i alla fall en chans att rädda det som går av sommarförsäljningen.

Han sätter fingret på en omständighet han delar med många företagare på ön.

Går omkull till hösten

– Än så länge lever många av oss här ute på besparingar från förra sommaren. Det är så det fungerar. Det är till hösten och nästa vinter vi företagare kommer att börja gå omkull här ute, om vi inte lyckats sälja tillräckligt i sommar, säger Gillis.

Han gör en paus.

– Det kan hända att ekonomin i resten av landet kommer igång igen i höst, men det är för sent för oss. Vår säsong är bara 10–12 veckor. Vi kommer att jobba stenhårt i sommar, men jag är orolig för att stödpaketen hinner sina lagom tills vi märker om vi behöver dem.

Text: Marie-Louise Olsen.