För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Ombytta roller för många hantverkare

Många hantverkare upplever en tydlig avmattning i konjunkturen. Mikael Wranding driver en rörfirma i Bålsta och han har lagt expansionsplanerna på is – för tillfället.
Publicerad 2 jul 2020
Mikael Wranding driver Bålsta Rörmokeri utanför Stockholm. Fram tills för några månader sedan var personalbrist den största utmaningen. Nu handlar det om att hålla firman flytande. Foto: Oskar Omne.

I Bålsta, 46 mil norr om Arontorp och Färjestaden på Öland, svarar Mikael Wranding, fyrbarnsfar och grundare av Bålsta Rörmokeri, på mejl: ”Det är lite mycket att göra just nu, jag ringer dig så snart jag kan”, skriver han när jag frågar om en intervju.

Mycket att göra, det låter ju bra, tänker jag. Men riktigt så är det inte. När vi väl hörs på telefon några dagar senare målar Mikael Wranding en bild som nog många känner igen sig i.

– Vi har fortfarande jobb så att vi klarar oss. De flesta jobb som vi hade inbokade sen tidigare kan vi genomföra. Men telefonen har slutat ringa och min tid går åt till att ringa runt, räkna på jobb och skriva offerter.

Försöker hålla fullt

Orderstocken minskar för varje dag.

– Jag har tre anställda och försöker hålla fullt i schemat genom att fråga kunder till redan inbokade uppdrag om vi kan tidigarelägga dem. Han låter ändå ganska positiv. Lite trött, men positiv.

– Det är påfrestande. Man vet betydligt mindre om morgondagen. Förut hade man en framåtplanering. Samtidigt känner jag en tacksamhet. Jag hör ju hur andra drabbas. Det är många som det går riktigt hemskt för. Och vi har ändå klarat oss, säger han.

Mikael Wranding vill utveckla och expandera. Han suckar:

– Det är typiskt. En av anledningarna till att det varit svårt att växa tidigare är att det är ont om rörmokare. Så jag har haft svårt att anställa. Nu ser jag i mina kontaktnät att duktiga hantverkare förlorar jobbet, så nu går det ju att anställa, men det hjälper inte mig nu. Just nu  är det enda jag vågar göra att hålla oss flytande och hoppas att det vänder.

Fler nyheter från Företagarna