För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Hem till Succébyn

Kan ett enda företag få en hel bygd att blomstra? Ja, åtminstone i kombination med kreativitet och god vilja. I norrbottniska Sikfors kretsar tillvaron kring Stenvalls Trä och tack vare gott samarbete vågar de lokala småföretagarna tro på framtiden.
Publicerad 21 feb 2020

Det snöar i Sikfors och hela den drygt 300 invånare stora byn tycks vara inbäddad i ett ljuddämpande tjockt snötäcke. Inne på Sikfors Konferens & Fritidsby är det full aktivitet, trots att klockan bara är tio på morgonen. Några tidiga lunchgäster har börjat ta för sig av lasagnen och korvgrytan från buffén.

I ett av rummen bakom restaurangen, det som enligt Åsa Nilsson, verksamhetschef på Sikfors Konferens & Fritidsby, fungerar som vardagsrum för Pirellis däcktestare, sitter en grupp män och dricker kaffe.

– Pirellis testkörningsverksamhet betyder otroligt mycket för Sikfors. För oss innebär det minst 600 hotellnätter under vintern, säger hon.

När Åsa Nilsson pratar om Sikfors är det som om hon beskriver ett kugghjul, där alla delar jackar i varandra. Eller som hon säger: ”Allt i byn hör ihop”.

– Sikfors har utsetts till Piteås företagstätaste by och jag vågar påstå att alla som bor här har full sysselsättning.

Luncher för hundratals

Småföretagarna och arbetarna på bruket äter sin lunch hos henne, och den lilla skolan har en stående beställning på 75 portioner skolmat varje dag. På Sikfors Konferens & Fritidsby, som formellt ägs av Stenvalls Trä, ordnas event, bruncher och afterwork minst en kväll i månaden. En bra dag lagar hon och kollegerna 200 portioner mat.

– Vi har öppet året runt, även på helgerna, tack vare våra vintercampare och vårt skoterkafé. Sommartid är det fullt här på campingen, och då får vi också många besök tack vare vandringsleden som passerar här intill och av flugfiskare som fiskar nere i älven.

Under vinterhalvåret, som trots allt är restaurangens lågsäsong, jobbar sju personer här. Under högsäsong fördubblas omsättningen i restaurangen och då växer personalstyrkan till 24 personer.

Trotsar trenden

Faktum är, berättar Åsa, att byn till och med trotsar glesbygdsstatistiken, och i stället för att folk flyttar ifrån orten, flyttar människor hit och byn har såväl skola som förskola.

– När min man och jag köpte hus här 1994 ansågs det vara en dålig affär. I dag ökar värdet på fastigheterna i Sikfors och numera är det budgivning på de få hus som kommer ut på marknaden, säger hon.

”Det är tack vare skolan som Stenvalls Trä, som funnits i byn sedan slutet av 1940-talet, lyckas behålla ung personal”

Anna-Lena Lindblom är en av de som under det senaste året flyttat till Sikfors. Hon hade passerat byn med bil några år tidigare, och förälskat sig i trakten. När hon och hennes man såg att det fanns ett hus till salu slog de till.

– Då hade jag inget jobb här, men jag tjatade mig in på Sikfors Konferens & Fritidsby. Och när det inte finns tillräckligt att göra här, då går jag in extra på förskolan, säger hon.

För några år sedan hotades byns butik av nedläggning, men tack vare att byborna gått ihop, bildat ett aktiebolag och köpt affärslokalen, finns den fortfarande kvar.

– Vi har en intresseförening här i Sikfors, där vi uppvaktar alla nya bybor. Vi ser också till att affären går bra, och har därför arrangerat en form av frivillig verksamhet i butiken varje tisdag eftermiddag, där den som har tid över kan hjälpa till att packa upp varor, säger Erik Lundström, som är pensionär och hjälper till varje tisdag.

Föreningslivet lockar

Det finns en poäng med den frivilliga verksamheten. För ju mer folk hjälper till, desto större delaktighet och gemenskap. Det gör också att föreningslivet hålls igång, något som i sig gör Sikfors mer attraktivt och lockar till sig barnfamiljer och andra yrkesarbetande. Genom en Facebookgrupp kan man snabbt få in folk om till exempel isbanan behöver skottas, eller om något annat behöver åtgärdas.

Just det barnfamiljer är extra viktiga, resonerar Sikforsborna, som därför gick ihop och även såg till att skolan kunde överleva när den för några år sedan hotades av nedläggning. I dag drivs den som en friskola, och ägs av en rad privatpersoner och byns föreningar samt sponsras av Stenvalls Trä som sköter ekonomin.

Det är också tack vare skolan som Stenvalls Trä, som funnits i byn sedan slutet av 1940-talet, lyckas behålla ung personal. Här sysselsätts 150 personer på heltid, och inom koncernen – som omfattar skogsfastigheter, byggvaruhus, Kallax Flyg samt delar av ett it-bolag – sysselsätts ytterligare 200 personer.

Alla hjälps åt

Syskonen Anna Flink och Folke Stenvall, som tillsammans med brodern Sven Stenvall i mitten av 1980-talet tog över driften av Stenvalls Trä efter föräldrarna, är födda i Sikfors.

– När vi var små blomstrade bygden. Men på 1970-talet satte kommunen byggnadsförbud i byn eftersom politikerna ville flytta all verksamhet till centralorten, säger Folke.

Men då trotsade pappa Elof Stenvall förbudet och lät bygga nio hus i byn för att bryta trenden.

– Vi syskon har fortsatt på det sättet. Och byborna är med på tåget. För förutsättningen för att byn ska leva vidare är att alla hjälps åt, konstaterar Anna.

Men, det krävs också kreativitet och vilja för att få byn att överleva och få intäkter. Eftersom skola och fritids har överskottsvärme levereras den till en hyresfastighet i närheten. Och för att öka butikens intäkter hyrs lägenheten ovanpå butiken ut.

Tiotal småföretag

Stenvalls Trä må vara en stor uppdragsgivare, men i byn finns också ett tiotal småföretag som alla samarbetar och köper varandras tjänster. Oscar Ögren, som äger Piteå Bulk & Transport, är en av dem. Oscar är född och uppvuxen i Sikfors, har varit egenföretagare sedan 2010, då han tog över två lastbilsekipage från föräldrarnas åkeriverksamhet.

– I dag har jag två heltidsanställda, och kan inte tänka mig att flytta. Vill man att något ska hända, då måste man ta tag i det själv, konstaterar han.

I nästa andetag berättar han att han faktiskt gjort en några år lång utflykt till Piteå, där han hyrde lägenhet och träffade sin sambo. I dag bor han och sambon, som jobbar på Stenvalls Trä, återigen i Sikfors, och har en sex år gammal son som går i byskolan. Själv sitter han i styrelsen till fastighetsbolaget som äger butiken och är engagerad i byns idrottsförening.

– Det har aldrig varit så många barn i skolan som det är nu.

Text: Anna-Maria Stawreberg. Foto: Emil Nordin.

Fler nyheter från Företagarna