För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Svensk diplomati i konfliktens centrum

Jakob Hallgren är svensk toppdiplomat i centrum för världens största gränskonflikt. Som Sveriges ambassadör i Seoul följer Jakob Hallgren det spända läget på Koreahalvön på nära håll. Han konstaterar att Sverige är en av de länder som har störst engagemang i området.
Publicerad 18 feb 2020

– Vi är det enda landet i världen som har ambassader i både Seoul och Pyongyang samt militär personal som övervakar vapenstilleståndet i gränsområdet mellan Nord- och Sydkorea, säger han.

Det svenska initiativet att bjuda in Nordkorea och USA till samtal i Stockholm vid ett par tillfällen under de senaste åren har också skapat stor uppmärksamhet i Sydkorea.

– Sveriges engagemang skapar en tacksamhet och relation som Sydkorea har med få andra länder. Det är min bestämda uppfattning att relationerna mellan Sverige och Sydkorea aldrig har varit så starka som nu.
Det spända politiska läget väcker ibland oro bland svenska entreprenörer. Under senare år har det förekommit att svenska företag valt att inte etablera verksamhet i Sydkorea på grund av det säkerhetspolitiska läget i området. Men Sveriges ambassadör väljer att tona ned riskerna.

– Konflikten mellan de två länderna är som en våt filt över hela regionen och det har resulterat i världens mest befästa gräns – men sydkoreanerna har levt med det här i 70 år. Det är en stor sorg bland många koreaner men det påverkar inte det dagliga livet i Sydkorea.

Den senaste tiden har även ordkriget mellan USA och Nordkorea trappats upp.

– När man som jag arbetar med fred och säkerhet varje dag så är det min bestämda åsikt att varken makthavarna i Pyongyang, Seoul, Washington eller Moskva tror på en militär lösning på konflikten. Det krävs fortsatta samtal för att hitta en lösning.
Jakob Hallgren att det finns en rad ekonomiska faktorer som talar för fler och närmare affärsrelationer mellan Sverige och Sydkorea.

– Våra ekonomier påminner mycket om varandra med starka positioner inom telekom, fordonsindustri, musik och design för att nämna några områden. Jag är övertygad om att den positiva grundinställningen till Sverige och svenska produkter skapar intressanta möjligheter för svenska småföretag.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna