headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare
Eyoel Lundberg beskriver sig själv som opportunist. Nästa steg är att profilera bolaget utomlands. ”Vass heter reed på engelska. Hur många vet egentligen vad det är? Det är en utmaning”, säger han.
Linn Bergbrant
Skördesäsongen sträcker sig från oktober till april. Muyimba Tadius, Ronald Kyambadde och Seguya Abbaker är i händerna på väder och vind. Spöregnar det blir vassen blöt och det tar för lång tid att torka den.
Linn Bergbrant
Sugrören rengörs inuti med specialbeställda piprensare. Än så länge sker det för hand, men på sikt är tanken att automatisera tillverkningen
Linn Bergbrant

Vass upptäckt gör engångsplasten överflödig

När Eyoel Lundberg blickade ut över det gamla vassfältet vid sitt föräldrahem utanför Norrköping fick han plötsligt en idé. De ihåliga stråna skulle passa perfekt som miljövänliga sugrör. Redan nästa år förbjuds engångsplast inom EU. Kommer han att hinna skala upp produktionen till dess?
Publicerad 11 dec 2020

Vass är betydligt högre än vad man kan tro. På avstånd ser stråna ganska oansenliga ut, men på nära håll bildar vassen en tät djungel. Eyoel Lundberg, vd och grundare av sugrörsföretaget Raws, drar i gång röjsågen. Det två meter höga gräset viker sig lydigt. Sjövattnet klafsar under gummistövlarna. Sedan tar han ett steg för mycket och hela vänsterfoten sjunker ner i gyttjan. Raws gör tre miljoner sugrör varje år. I mångt och mycket är det fortfarande ett hantverk. Den allra finaste vassen väljs ut på plats. Sedan torkas den, skalas, sågas till rätt storlek, kokas och förpackas. Allt utom sågandet sker för hand.

Bara 20 procent av all vass är tjock nog att tjänstgöra som sugrör. Ett par meter bort står Ronald Kyambadde, Seguya Abbaker och Muyimba Tadius och synar varje nedsågat vasstrå. – Personalkostnaderna är höga, men i början finns det inget annat sätt. Man måste ta den kostnaden för att testa om produkten funkar. Efterfrågan har faktiskt varit enorm. Enkelheten i idén tilltalar folk. Vem som helst hade kunnat dra i gång det här, säger Eyoel Lundberg.

Att han skulle ge sig in i sugrörsbranschen var inte självklart. I botten är han utbildad kock, men har drivit både reklambyrå och dataspelsbolag. För tre år sedan noterade han och kompanjonen Timmy Frisk att allt fler röster höjdes mot engångsartiklar i plast. De bestämde sig för att importera vetesugrör från Kina. Sugrören såldes till barer och restauranger, men vetestråna visade sig vara alldeles för tunna och bräckliga. – Jag är uppvuxen i Gryts skärgård utanför Norrköping. En vinterdag, när jag hälsade på mina föräldrar, klippte jag av ett vasstrå. Jag ringde Timmy direkt. 'Jag har löst det! Vi producerar egna sugrör i stället, av svensk vass'. Han var väl inte helt övertygad. Det var ju en lite större apparat än att bara beställa från Alibaba, säger han. Eyoel Lundberg såg affärsidén framför sig: lokalt skördade sugrör som går att diska och återanvända. Vill man hellre kompostera eller kasta sugrören i havet efter användning går det också bra. De består ju bara av vass.

"Efterfrågan har varit enorm. Enkelheten i idén tilltalar folk.”

Själva produktionslokalen ligger i en oansenlig byggnad inne i Norrköping. Eyoel Lundberg kliver in barfota och slänger sina blöta strumpor på golvet. Nyskördade vasstrån står lutade mot en vägg. Han greppar ett och vrider av det yttersta skalet med ett knak. Ännu ett moment som i dagsläget görs för hand. Han visar också hur sugrören sågas till rätt storlek för att slutligen kokas och packas. – Nu är det läge att göra en industri av det här. Vi lever i symbios med restaurangbranschen och det har varit ganska beckmörkt ett tag. Samtidigt har pandemin gett oss ett andrum att skala upp och planera för maskiner och löpande band. Den dagen världen vaknar upp igen måste vi vara redo.

Raws lanserades för lite mer än ett år sedan. Redan efter två månader hade de kunder som Sturehof, Berns och Vildmarkshotellet, men än så länge omsätter bolaget bara småpotatis. En restaurang är inte beredd att betala mer än någon krona för varje sugrör och då krävs stora volymer för att få lönsamhet. På sikt är målet att göra en miljard sugrör om året. Det skulle göra gräsrotsföretaget till en global spelare.

”Förr fanns det ingen marknad, nu är vi i ett annat läge”

2021 kommer engångsartiklar av plast att förbjudas inom EU. Både restauranger, barer och hotell letar nu efter ersättningsvaror. Pappsugrör är billiga, men fungerar inte så bra. Bambusugrör har många likheter med vassrören, men är betydligt dyrare. – Seriefigurer i tecknad film andas ofta genom vassrör. Så varför har ingen kommit på det här tidigare? Förklaringen är ganska enkel. Förr fanns det ingen marknad, det fanns ju plast. Nu är vi i ett helt annat läge.

Fakta om Raws


Startår: 2019.
Verksamhet: Tillverkar och säljer sugrör av svensk vass.
Plats: Norrköping, Östergötland.
Antal anställda: Två. I samband med produktion har de också ett 10-tal säsongsanställda.
Omsättning 2019: 500 000 kronor.
Eyoel Lundbergs bästa råd till företagare: "Våga utmana status quo".


Text: Anna Liljemalm.
Foto: Linn Bergbrant.