headphones newspaper video-player
House Be i Åre.
Emil Nordin
Fredrik och Ulrika Viklund driver House Be i Åre, en av landets snabbast växande företagshubbar.
Emil Nordin

Åre bakom kulisserna

Att vara entreprenör i Åre är lite enklare och trevligare än i övriga delar av Sverige. Det hävdar företagarna på det expansiva entreprenörsnavet House Be.Åre: 5 500 invånare och nästan varannan skattekrona kommer från småföretagare, enligt Företagarnas rapport Företagarfakta 2020. Här startas företag i en hastighet som får Gnosjö att tappa andan.
Publicerad 7 dec 2020

I företagshubben House Be samlas företagare från hela Sverige, och sedan Fredrik Viklund, Andreas Eriksson och Ulrika Viklund öppnade dörrarna har allt fler flyttat hit.

– Ulrika och jag bodde i Stockholm, men längtade efter något annat. Vi insåg att vi tillbringade nästan all ledig tid i bilen på väg till eller från skidåkning. När vi upptäckte att vi hade kört 8 500 mil privat under ett år bestämde vi oss, minns Fredrik Viklund.
Vid den tidpunkten var Ulrika, som tidigare varit internationell tillväxtchef på Spotify, vd för Plejmo, och Fredrik var projektchef på butikskedjan Plantagen.

Paret Viklund hittade huset som i dag rymmer House Be nedanför backen. Vid den tidpunkten var det tomt och i stort behov av renovering. De bestämde sig för att slå till – och stod plötsligt med 1 000 kvadratmeter hus fördelat på tre våningar, som i dag utökats med ytterligare en våning. Numera används också källaren som kontorsutrymme.

– Att det blev Åre kändes naturligt. Här finns både en stark företagaranda och bra skidåkning. Under skidsäsongen försöker nog de flesta av oss hinna med ett par åk på morgonen före jobbet och på lunchen, säger Fredrik Viklund.

Men, att bara bryta upp och flytta 70 mil är inget som görs i en handvändning. De första åren pendlade Ulrika och Fredrik mellan Stockholm och Åre, och bodde halvtid på respektive ställe.

– Men för tre år sedan flyttade vi hit på heltid, säger Fredrik.

Att jämföra House Be med ett traditionellt kontorshotell är fel. Även om hyresgästerna kan välja olika nivåer på sitt medlemskap och sin arbetsplats är själva poängen med coworkinghubben tillgången till ett sammanhang. Den största fördelen med verksamheten på House Be är att vara medlem i det ekosystem som skapas runt nätverket. Varje vecka arrangeras lunchseminarier och frukostmöten. Dessutom erbjuds mentorskap för den som behöver det.

– Under året har minst tio personer här fått jobb via något av våra seminarier, konstaterar Fredrik Viklund.

Det finns fler orsaker till att startup-bolag, entreprenörer, frilansare och stora redan etablerade företag flyttar in i House Be.

– Vi vill locka hit nya entreprenörer och företag genom samarbeten, fina möjligheter till nya affärer och tillgång till tunga investerare. Alla våra medlemmar får garanterat träffa någon investerare om de är i behov av det, och i nuläget har vi kopplat till oss 40 investerare i form av affärsänglar och riskkapitalister genom E14 Invest, säger Fredrik Viklund.
2020 går till historien som ett ovanligt turbulent år.

Hur har House Be påverkats?

– I början av året hade vi ett otroligt tryck i verksamheten och var fullbelagda på flera av våra orter. I mars öppnade vi ytterligare 2 000 kvadratmeter, varav 500 i Åre och 1 500 i Sundsvall. Expansionen skedde vid ungefär samma tidpunkt som när regeringen gick ut med rådet att stanna hemma på grund av corona. Det blev tokstopp från en dag till en annan, säger Ulrika Viklund.

– Våren och sommaren har varit tuff. Vi har fått göra en hel del kostnadsreduceringar och valde även att stänga ner en av våra två etableringar i Sundsvall. Vi tappade ett gäng medlemmar, men inte så många som vi trodde. Vi jobbar jättehårt med att fortsätta växa och trenden ser ljus ut.


”Att det blev Åre kändes naturligt. Här finns både en stark företagaranda och bra skidåkning.”

Vad hoppas ni av 2021?

– Just nu händer något unikt i världen. I kölvattnet av corona har stora bolag i storstäderna släckt ner sina huvudkontor och uppmanat de anställda att arbeta hemifrån. Många väljer nu att lämna storstäderna i jakten på ett mer kvalitativt liv. Trenden med 'digitala nomader' är inte ny, men just nu sker en unik förflyttning av kompetens från storstäderna. Det sker också en nedmontering av stora kontor, där insikten i vikten av flexibilitet har landat. Dessa bolag har redan nu börjat söka sig till coworkingytor.

Men varför coworking?

– Undersökningar visar att människor blir lyckligare av att jobba i en coworkinglokal och jag själv älskar ju tillgång till natur och närheten till fritidsaktiviteter, och därför vill jag se till att vi fortsätter att expandera House Be på ännu fler orter i Sverige utanför storstäderna, avslutar Ulrika Viklund.

I dag finns House Be på fem orter i norra Sverige och de öppnar sin sjätte till våren: förutom i Åre även i Östersund, Sundsvall, Härnösand och Umeå och snart i Örnsköldsvik.

Åres nya utmaningar

Initiativtagarna bakom House Be menar att Åre har alla förutsättningar att locka entreprenörer som vill ta med sig arbetet och flytta till Åre. Men det finns utmaningar:

– Åre har haft en oerhört hög inflyttning i år och det är framför allt personer mellan 30 och 39 år med barn som flyttar hit. Det har lett till bostadsbrist och många har svårt att få plats på sin lokala förskola. Men kommunen jobbar jättehårt med dessa frågor och det byggs både större skolor och förskolor, säger Ulrika Viklund.

Begränsat utbud av permanentbostäder är en annan utmaning.

– Vi på House Be har också en spännande lösning på gång för att erbjuda människor som flyttar upp en tillfällig plats att landa på. Mer om detta framöver.

Varför har du valt att etablera dig i Åre?


Frida Berglund, fotograf på Frida Berglund Photography:

– Jag har valt Åre på grund av livsstilen. Jag älskar att åka snowboard och cykla mountainbike, jag älskar att vara nära fjällen och att allt är så lättillgängligt. Att man kan vara ute och cykla fjäll på förmiddagen och sedan jobba på eftermiddagen. Man hittar många likasinnade människor i byn där man prioriterar livsstil och det finns alltid nästan för många aktiviteter att välja bland.

Anette Andersson, fotograf och ordförande för Företagarna Åre:

– Svaret är enkelt, jag vill bo här. Platsen Åre är egentligen inte avgörande för mitt företag, merparten av mina kunder finns på andra platser i Sverige och utanför landets gränser. Jag skulle kunna arbeta var som helst ifrån. Men att avsluta arbetsdagen med en runda i Björnens längdspår med en pannlampa, i stället för att sitta i en tunnelbana, det förgyller vardagen.

Henrik Lagerberg, driver Grett Redovisningsbyrå, tillsammans med Johanna Lagerberg:

– Vi flyttade från Stockholm för fyra år sedan när vi skulle få vårt första barn. Vi ville få en lugnare tillvaro, arbeta mindre och njuta av friluftslivet. Jag var först anställd på en redovisningsbyrå medan Johanna var föräldraledig. När byrån lade ner sitt kontor i Åre valde vi att ta steget att starta eget. Det var tydligt att det fanns ett gott kundunderlag, då Åre är en plats där nyföretagande glöder. Och vi hade en tydlig idé om hur vi skulle skapa en modern, digital redovisningsbyrå med tonvikt på rådgivning, säger Henrik som också är aktiv i Företagarnas lokalavdelning i Åre.


Text: Per Manns.