För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

”Brottsligheten har inte tagit paus”

Företagarnas expert ser digra konsekvenser om brottligheten inte tas på allvar.
Publicerad 14 apr 2020
Pontus Lindström är ansvarig för Företagarnas arbete med lokalt och regionalt företagsklimat samt brotts- och trygghetsfrågor. Foto: Oskar Omne.

I början av året dominerades media av den otrygghet som brottsligheten i Sverige skapar. På daglig basis kom det nyhetsflashar om nya skjutningar och bombdåd. Några veckor senare började det dyka upp artiklar om ett nytt okänt virus, kallat covid-19, vilket sedan dess har dominerat nyhetsflödet.

Om det är något som coronakrisen tydligt har visat så är det att lokala företag är samhällsviktiga funktioner som hela samhället är beroende av, precis som sjukvård och elförsörjning. Och den omfattande brottslighet som dagligen drabbar landets företagare och deras anställda har dessvärre inte tagit någon paus.

Gå inte på sparlåga

Om inte Sverige lyckas bekämpa kriminaliteten riskerar det att få stora negativa konsekvenser under lång tid framöver. Nu är det helt avgörande att politiker och ansvariga myndigheter inte går ner på sparlåga utan fortsätter ta till alla möjliga medel för att förebygga och motverka brotten.

Lokala initiativ

Det är glädjande att se de goda lokala initiativ som finns, ett föredömligt exempel är den samverkan mellan polis och företagare i Åtvidaberg som du kan läsa om i det här reportaget. Men de goda exemplen behöver bli många fler.

Det kommer troligtvis dröja lång tid innan det skickas ut nyhetsflashar om att allt fler företagare upplever ökad trygghet och att brotten minskar – men vi på Företagarna kommer aldrig sluta arbeta för att det en dag ska bli verklighet.

Fler nyheter från Företagarna