För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

De säljer med hjärtat

Det var när en nära anhörig drabbades av hjärtstopp som sjuksköterskan Jessica Holmström valde att starta eget med fokus på att lära fler att rädda liv. Nu har hon kunder i hela landet.
Publicerad 5 sep 2019
Günther Mårder möter Jessica Holmström som driver företaget Techmedico i Blekinge. Foto: Carla Lomakka.

Varje år drabbas närmare 6 000 personer av hjärtstopp. Oddsen att överleva hänger till stor del på var och när hjärtstoppet inträffar. Den som får hjälp av en medmänniska som kan hjärt-lungräddning (HLR), eller att det råkar finnas en hjärtstartare i närheten, kan bli en av de cirka 700 personer som överlever varje år.

Jessica Holmström driver företaget Techmedico i Karlshamn och hon vill förbättra oddsen. Hon vill att fler ska få tidig hjälp med hjärt-lungräddning och hjärtstartare. Varje minut är livsavgörande. Och efter flera år som sjuksköterska inom ambulanssjukvården i Blekinge har Jessica upplevt hjärtstopp på nära håll, berättar hon när Günther Mårder, Företagarnas vd, besöker Techmedico.

Varför valde du att gå från ambulanssjukvården till att bli företagare? undrar Günther.

– En av drivkrafterna var den frustration som ambulanspersonal ibland upplever av att inte hinna fram i tid och rädda livet på patienter som drabbas av hjärtstopp, berättar hon.

Chansen att rädda liv ökar dramatiskt om hjärt-lungräddning påbörjas omedelbart. Därför utbildas räddningstjänsten i hjärt-lungräddning, eftersom de finns på fler platser runt om i länet än ambulanssjukvården. När SOS Alarm får ett larm om hjärtstopp larmas både räddningstjänst och ambulans, den som är först på plats påbörjar hjärtlungräddning.

– För några år sedan fick jag uppdraget att utbilda räddningstjänsten i HLR och det var då som jag upptäckte hur mycket jag tycker om att föreläsa. Samma år fick min pappa ett hjärtstopp och han räddades tack vare att vi var i närheten av en hjärtstartare. Det kommer väldigt nära när det är en familjemedlem som drabbas. Det var den avgörande händelsen som fick mig att satsa fullt ut på min idé och verksamhet.

vdmoter2.jpg

Har Techmedicos verksamhet vuxit utanför Karlshamn och Blekinge?

– Ja, i dag utbildar vi ända upp till Sundsvall. Ett av våra största uppdrag är att utbilda personalen inom Bergendahls (City Gross med flera varumärken) i hjärt-lungräddning samt att utrusta deras butiker, kontor och lager med hjärtstartare.

Har ni räddat liv hos Bergendahls?

– Ja, hittills har fyra kunder och anställda räddats till livet tack vare den kunskap de har och de hjärtstartare som finns i butikerna. Det är en helt fantastisk känsla.

Hur lyckades ni sälja in ett så stort uppdrag som till Bergendahls?

– Vi betraktar oss inte som säljare, vi bara brinner för att lära ut HLR. När vi vann Bergendahls ringde uppköparen och sa att de valde oss för att vi står för kunskap, engagemang och glöd. Det är det vi vill förmedla. Vårt engagemang att rädda liv sprider sig långt utanför Karlshamn.

Vilka viktiga erfarenheter har du tagit med dig från ambulanssjukvården?

– Jag har lärt mig att bygga ett lag. Inom ambulanssjukvården jobbar vi väldigt nära varandra. Vi åker på larm tillsammans, vi äter ihop, vi delar tragiska händelser och vi stöttar varandra. Alla delar måste funka. Jag har lärt mig vad öppenhet och tillit betyder.

Jobbar du fortfarande med ambulansen?

– Jag går in och tar några enstaka pass eftersom arbetet är stimulerande och mötet med patienter ger så mycket. Och mina kollegor Martina och Peter är deltidsbrandmän och räddningsledare några gånger i månaden. Att vi jobbar i verkligheten bidrar till att bygga vår trovärdighet.

Vilka är fördelarna med att driva företag i Karlshamn?

– Nätverket är ovärderligt. Samarbetet mellan kommun, högskola och näringsliv fungerar utmärkt. Kontakterna med kommunen har hittills varit enkla och välkomnande. Vi har kommit långt när det gäller att skapa en positiv attityd till företagande i Karlshamn.

Har Techmedico planer att anställa fler?

– Det lutar åt en anställning under det närmaste halvåret. Vi fyra som jobbar ihop i dag ska bestämma vem som ska bli den femte medarbetaren.

”Det kommer väldigt nära när det är en familjemedlem som drabbas av hjärtstopp”

Vad kan andra företagare lära sig av er när det gäller att skapa attraktionskraft som arbetsgivare?

– Det är viktigt att behålla det positiva, vi ska fokusera på möjligheterna. Göra saker tillsammans, unna oss den där lilla vardagslyxen. Det är ett budskap som vi gärna förmedlar i våra sociala kanaler, vi visar att det är kul på jobbet.

Och vad är nästa projekt?

– Jag är också engagerad som marknadsansvarig för SMS-livräddare, ett system som innebär att personer med kunskap i hjärt-lungräddning står redo att hjälpa till när ett misstänkt hjärtstopp inträffar i deras närhet. Samtidigt som SOS Alarm skickar ut en ambulans går ett larm hos de SMS-livräddare som har laddat ned vår app – och som befinner sig i närheten av den som drabbats.

SMS-livräddare lanserades i Stockholms län 2010 som ett samarbete mellan bland andra Karolinska institutet och SOS Alarm. I dag drivs det som ett företag och närmare 50 000 personer har laddat ned appen. Tjänsten finns för närvarande tillgänglig i Stockholms län, Västra Götaland, Södermanland och Västmanland.

– Just nu hoppas jag att SMS-livräddare ska lanseras på vår hemmaplan här i Blekinge län.

Karlshamnsföretaget Techmedico har hittills installerat 1200 hjärtstartare, och tusentals personer har deltagit i hjärt-lungräddningskurser från Skåne i söder till Sundsvall i norr.

Mitt möte: Jessica Holmström, sjuksköterska med specialistutbildning inom intensivvård och anestesi samt grundare av Techmedico AB.
Om företaget: Techmedico distribuerar hjärtstartare samt erbjuder kurser i bland annat hjärtlungräddning, akut omhändertagande och brandskydd.
Därför bokade jag mötet: Jag reste till Karlshamn för att lära mig mer om hur man behåller en stark lokal förankring och samtidigt bygger en framgångsrik verksamhet i resten av Sverige. Besöket hos Jessica Holmström och hennes kollegor lärde mig att engagemang och passion är viktiga konkurrensmedel som kan öppna dörrar till både stora och små kunder. Och det kan framförallt rädda liv.
Plats: Karlshamn, Blekinge.

Fler nyheter från Företagarna