För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Vinbondens nya kvarter

Sven Erik Borglund, 70, hade en plan. Han skulle varva ner efter en lång karriär som managementkonsult och fokusera på sin vingård på Österlen. Men planerna tog en helt annan riktning.
Publicerad 9 sep 2019
Sven Erik har sparat 400 000 kr på Företagarnas medlemsförmån hos IKEA. Foto: Erik Malmborg.

Istället för att ta hand om de 2 000 vinstockarna står han nu som entreprenör och projektledare för ett av de större byggprojekten på Österlen.

– När jag fick möjligheten att bli delägare till den här fina tomten så insåg jag potentialen att skapa ett helt nytt kvarter här i Kivik, säger han.

Sven Erik Borglund står på den tidigare äppelodlingen som har fått göra plats för ett modernt bostadskvarter – och inom kort är de 34 parhusen och bostadsrätterna klara för inflyttning. Havet ligger bara ett stenkast bort och det ligger en saltstänkt doft i luften.

– För mig handlar det om att förverkliga en vision om att bygga ett bostadsområde som både är vackert, hållbart och ansvarsfullt, säger han.

Visionen har omvandlats till en solcellspark som producerar 40 procent av områdets elförbrukning. Kvarteret har ett eget reningsverk som gör ett bättre jobb än kommunens egen anläggning, enligt Sven Erik:

– Svenska kommuners reningsverk klarar inte av att ta hand om läkemedelsrester, mikroplaster och silverjoner, men det gör vår anläggning.

Ytterligare en åtgärd är att ta tillvara energin i den underjordiska bäck som passerar under kvarteret.

– Vi samlar upp vattnet i en värmeväxlare och plockar upp 6 grader av temperaturen innan vattnet skickas vidare ut i Hanöbukten.

”Kan jag påverka så vill jag göra det”

Sven Erik har lagt stor vikt vid att de boende ska få påverka inredningen.

– Det var lite av en slump, jag råkade stanna till vid IKEA i Jönköping och där träffade jag en heminredare som heter Maria Ålund. Jag berättade om mina byggplaner och hon hjälpte till att skapa en beställningsprocess som innebär att alla boende har fått välja sin egen inredning i samarbete med IKEA. Det har funkat fantastiskt bra.

Kivik737.jpg

Maria Ålund har också besökt bygget i Kivik och varit med under hela processen. Och det blev en lång inköpslista:

– Från början skulle IKEA leverera köksinredning till de 34 bostäderna, men uppdraget växte till att även inkludera badrum och garderober. Totalt har vi handlat för cirka 4 miljoner kronor hos IKEA. Och genom medlemskapet i Företagarna har han och de boende kunnat spara 6 procent på inköpen hos IKEA.

De sista parhusen ska påbörjas inom kort och i princip hela kvarteret är slutsålt. Det är endast enstaka Kiviksbor som flyttar in, ungefär hälften av de boende kommer från Mälardalsområdet och Stockholm. Men för Sven Erik handlar det inte bara om kvarteret Tvärpilen i Kivik.

– Vi har visat att det går att bygga hållbart och med miljön i fokus här i Kivik, jag ser ingen anledning varför vi inte kan sprida den här kunskapen till andra delar av landet. Kan jag påverka så vill jag göra det.

Så frågan är om Sven Erik Borglund återvänder till vingården – eller om han väljer att sprida kunskapen om hållbart byggande till andra delar av landet. I väntan på besked är det företagarvännerna på Kiviks Musteri som tar hand om hans vinstockar.

Dina medlemsförmåner hos IKEA


Som kund med avtal kopplat till Företagarna får du bland annat:

☛ Alltid 6 procent på hela IKEA-sortimentet.

☛ Ta del av alla IKEA family priser, inspirerande nyheter och erbjudande via mail från IKEA

☛ Kostnadsfri och personlig inköpshjälp av IKEA företagssäljare.

☛ Anpassade leveransalternativ.

Fler nyheter från Företagarna