headphones newspaper video-player
Supercoachen Susanne Pettersson. Foto: Mikael Göthage.

”Människor behöver tuff coaching ibland”

Susanne Pettersson är supercoach och prisbelönt talare med 25 års erfarenhet av att vässa team och organisationer, tillika är hon en av talarna på Årets Företagare i Sverige 2019.

Du korades till Årets kvinnliga talare 2018 och är bland annat idrotts-psykologisk rådgivare för Svensk Elitidrott. Vad kan småföretagare lära sig av dig under ditt föredrag?

– Jag ger konkreta tips om hur du som företagare kan skapa framgångsrika team som drar åt samma håll, med glädje.

Att rekrytera är ett stressmoment för många, eftersom det är så viktigt att få in rätt person i ett litet team. Vilket råd har du där?

– Var medveten om både vilken kompetens och vilka erfarenheter som är viktiga för företaget samt vilken personlighet som skulle komplettera dig eller er. Vilka är ni i dag och vad behöver ni? Nördigt detaljfokus eller exempelvis en pådrivande doer?

Vad är viktigast för att skapa framgångsrika team i ett företag?

– Det finns fyra saker jag aldrig tummar på. Det första är en tydlig gemensam riktning. Det kvittar om ni är 4 eller 100 i teamet, riktningen behöver vara tydlig för alla. Annars dödas kraften, i längden. Det andra är tydliga ramar och struktur. Annars går man in i varandras arbetsområden. Vilka befogenheter och resurser gäller för olika roller?

Och de andra två nyckelfaktorerna på väg mot ett vinnande team?

– Prata om vilken inställning och attityd ni ska ha under resans gång. Tillstånd är smittsamt, du kan vara enormt duktig men dra ner andra med fel attityd. Alla behöver ta ansvar för och hantera sin energi. Vi är varandras energifält. Det fjärde kan låta banalt, men alla behöver bidra till varandras utveckling och hjälpa varandra, snarare än att vara måna om att själva få glänsa. Det går inte att sitta och hålla på sin kunskap för att få vara hjälte, om ni ska bygga ett starkt team.

Vad gör du när du kommer in som coach, när en medarbetare sänker sitt team i stället för att bidra?

– Människor behöver tuff coachning ibland. Någon måste våga säga som det är: ’du pajar för dina kollegor nu. Ta ditt ansvar och börja samarbeta’. Alltför många tror att någon annan ska fixa deras liv åt dem. Du är skyldig dig själv att göra det som krävs. Livet är för kort för att göra saker du inte trivs med.

Boka din biljett till Årets Företagare i Sverige 2019 här!

Partners 2020
Utställare 2020