headphones newspaper video-player
Corona-pandemin Artiklar för företagare
Pär Skinnargård är vd:n som inte behöver lägga speciellt mycket tid på rekrytering av nya medarbetare. Foto: Åsa Stöckel.

Vd:n som slipper oroa sig för rekrytering

Det är aldrig någon som slutar, tvärtom händer det att konkurrenternas personal frågar om de kan börja jobba på Nykvist Skogs AB istället.

Skogsindustrin har ofta fokus på maskiner och teknik snarare än på känslor. Men på Nykvist Skogs i västra Värmland är det tvärtom.

– Jag tycker om människor, och i många företag tycker jag mig se att det är lite för lite hjärta, säger Pär Skinnargård. Min erfarenhet av livet är att vi alla har våra turer i det privata, det kan vara skilsmässor och sjukdomar och lite av varje som gör det besvärligt. Jag har också gått igenom sånt, så jag förstår att när andra har det jobbigt behöver de någon som ställer upp, och det gäller mina anställda också.

Pär Skinnargårds filosofi är att om de anställda inte har en fungerande situation hemma kommer de inte att fungera på jobbet heller. Därför ser han som sin viktigaste uppgift att vara lyhörd.

– Jag tar mig alltid tid att lyssna på min personal, även om det är bråttom. Hur mår de? Funkar det i familjen? Jobbar de för mycket? Det är jätteviktigt att förstå och känna medarbetarna, och eftersom alla är olika behöver man faktiskt lyssna. Det tror jag generellt sett att chefer gör för lite.

Dessutom är det sociala jätteviktigt. På Nykvist Skogs firas det med smörgåstårta när något har gått extra bra, det dricks kaffe och pratas i vardagen, och det ställs till med fest och aktiviteter flera gånger per år. Men det viktigaste, det som Pär får mest beröm för från sina medarbetare, är att han ser till att det går att kombinera privatlivet med jobbet.

– Jag nästan tvingar dem att ta föräldraledigt, för jag vet hur fort tiden går när barnen är små. Sen när barnen är större ska det hämtas och lämnas på dagis, och en del har barnen själva varannan vecka, och då är flextid ett otroligt enkelt sätt att minska deras stress i vardagen.

”De taggar till, de styr upp och de tar ansvar”

Med om Pär Skinnargård ställer upp för de anställda ställer de också upp för honom och företaget.

– I vissa perioder är det extra bråttom, och i andra perioder blir det kris, och det är då jag verkligen känner att vi har en exceptionell styrka i våra medarbetare. De taggar till, de styr upp och de tar ansvar, och det är en fantastisk kick att se!

Ett sådant tillfälle var när Pärs egen mamma blev svårt sjuk i cancer och han ville tillbringa så mycket tid med henne som möjligt.

– Jag minns ett sms jag fick på sjukhuset från en anställd som undrade hur mycket han skulle avverka. Jag svarade 4 000 kubik, och två timmar senare fick jag svar att han hade stämt av det med både kunden och transportören och sett att vi låg så bra till volymmässigt att det var bättre att halvera mängden. Ett sånt ansvarstagande och ett sånt stöd, det glömmer jag aldrig!

Fakta om Företaget


Entreprenören: Pär Skinnargård är vd för Nykvist Skogs AB i värmländska Gräsmark (Sunne kommun).
Verksamhet: Virkeshandel, avverkning, skogsvård och gallring.
Aktuell: Har lagt grunden till en framgångsrik verksamhet med hjälp av en tydlig och engagerad personalpolitik.
Omsättning: 66 miljoner kronor (2018), vinstmarginal 3,4 procent.
Antal anställda: 20 personer.

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap