podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Redovisningsexperten hyllar e-fakturan

En ny lag kräver e-faktura för alla som gör affärer med den offentliga sektorn.
Publicerad 5 sep 2019
Petra Örjegren driver ekonomibyrån Stabilisator i Östersund. Foto: Evelina Carborn.

Petra Örjegren driver Stabilisator ekonomibyrå i Östersund, ett företag som bland annat erbjuder tjänster inom bokföring, redovisning och deklaration. Med tanke på att e-fakturor minskar arbetsbördan hos just redovisningskonsulter så borde hon inte vara en ivrig påhejare av digitaliserade fakturarutiner. Men Stabilisator gillar att utmana branschen och blev nominerad till Årets framtidsbyrå av branschorganisationen FAR för något år sedan.

– Visst, det låter kanske lite märkligt att jag som redovisningsekonom förespråkar e-fakturering, men det är en överlägset bra lösning för alla företagare, menar Petra Örjegren.
Hon pekar på en rad fördelar med att gå över till e-fakturering.

– Mitt råd är att du som småföretagare definitivt bör satsa på e-fakturering. Det är en trygg lösning eftersom fakturan går rakt in i mottagarens system, du kapar kostnader och tar bort den mänskliga faktorn.

”En bra och trygg lösning”

Digitaliseringen av redovisningstjänster, och nu senast e-fakturering, har påverkat redovisningsbranschen rejält. Många av de tjänster som tidigare utfördes manuellt ingår i dag i de affärssystem som företagare kan prenumerera på till en relativt låg kostnad.

– Jag kan inte bromsa utvecklingen. Digitaliseringen erbjuder fantastiska möjligheter för mig som företagare, och vi växer ändå. Ett exempel på det är vårt samarbete med affärssystemet Visma E-ekonomi som innebär att många kunder delar sin plattform med oss och låter oss göra allt de som de själva vill slippa.

Som ett led i att utveckla verksamheten efter nya marknadsförutsättningar har Petra och hennes åtta kollegor valt att fokusera alltmer på att hjälpa sina kunder med affärsutveckling.

– Vi utvecklar andra delar av vårt erbjudande som kompletterar den traditionella redovisningsbiten. Vi har ofta långa relationer med våra kunder och det ger oss möjligheter att ge förslag på hur rutiner, uppföljningar och mycket annat kan förbättras, säger Petra Örjegren som också är engagerad i Företagarnas lokalavdelning i Östersund samt sitter med i Företagarnas riksstyrelse.

Den nya lagen om e-fakturering trädde i kraft den 1 april i år. Den innebär att alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor enligt den nya standarden – och att alla offentliga organisationer måste kunna ta emot dem. Lagkravet gäller för alla offentliga upphandlingar som har påbörjats efter den 1 april 2019, inklusive så kallade direktupphandlingar. Enligt Myndigheten för digital förvaltning är det cirka 210 000 företag som påverkas av den nya lagen.

Petra Örjegren tipsar om den nya E-fakturalagen

1. Färdiga lösningar.
Din programvaruleverantör har färdiga lösningar som gör att e-fakturering kan bli en del av företagets affärssystem, samt att faktureringsrutinen uppfyller de nya EU-kraven.

2. Skannat duger inte.
Tänk på att en skannad faktura som mejlas till kunden inte uppfyller kraven på e-faktura.

3. Mer info.
Läs mer om den nya e-faktureringslagen på www.digg.se (Myndigheten för digital förvaltning)

Fakta om Stabilisator Ekonomibyrå
Aktuell: Har erfarenheter av den nya e-fakturalagen.
Affärsidé: Driver ekonomibyrå med fokus på affärsutveckling.
Omsättning 2018: 4 miljoner kr.
Antal medarbetare: 8 personer.
Startår: 2004.
Grundare: Petra Örjegren.

Fler nyheter från Företagarna