För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Cellink-grundarna om resan mot framgångarna

Årets Företagare i Sverige 2019 är science fiction – fast på riktigt. Erik Gatenholm, Hector Martinez, Jockum Svanberg och Gusten Danielssons Cellink har skapat ett av världens första biobläck som gör att vi kan skriva ut mänskliga reservdelar.
Publicerad 25 okt 2019
Kvartetten bakom Cellink. Foto: Mattias Bardå.

I maj 2016 har Göteborgsföretaget Cellink funnits i fyra månader, när grundarna kammar hem rampljus på Företagarnas 103 Unga Idéer-lista som en av landets mest spännande nykomlingar. Redan innan deras första år är slut börsnoteras Cellink på Nasdaq First North.

I dag, inte ens fyra år gammalt, har företaget 185 anställda med kontor i Göteborg och på USA:s östkust: i Boston, Massachusetts och Blacksburg, Virginia. Kunderna finns i över 50 länder, där Cellink levererar sina produkter till mer än 700 väletablerade laboratorier. Tidningen Forbes har rankat vd Erik Gatenholm som en av världens mest intressanta entreprenörer, på sin prestigefulla ”30 under 30”-lista.

”Vi tror att vi kan skriva ut fungerande organ om 10–15 år”

Dela börjar dock långt bortom galor, priser och stjärnglans. Studenten Erik Gatenholm läser mastersprogrammet i innovation på Handelshögskolan i Göteborg, efter studier på Virginia Tech i USA där han också vuxit upp. Via sin pappa som är professor på Chalmers möter han doktoranden Hector Martinez, som specialiserat sig på mänsklig broskvävnad.

cellink3.jpg

Baserat på pappa Gatenholms mångåriga materialforskning lanserar de ett så kallat biobläck som blandas med levande celler för att skriva ut mänskliga vävnader i så kallade 3D-bioskrivare. Duon inser snabbt att det finns en lucka på marknaden – maskinerna som biobläcket används i håller inte måttet eller är för dyra. I stället utvecklar de en egen skrivare, för en bråkdel av priset.

– Bioskrivare var tidigare en lyxprodukt för ungefär 150 000 dollar styck. Vi skapade en skrivare för 4 999 dollar. Vår drivkraft är inte bara att kommersialisera tekniken utan även att demokratisera den, säger Erik Gatenholm.

– Vi vet inte var nästa stora upptäckt görs, men vi vet att det finns så mycket skarpa hjärnor överallt, i Indien, Kina, Sydafrika… Därför måste vi också göra tekniken tillgänglig för alla, understryker han.

Under arbetet med att förverkliga företagets visioner, värvas även Gusten Danielsson, ekonomichef och Jockum Svanberg, it-chef som också blir delägare i bolaget.

Cellinks skrivare har redan i dag lett till färre djurförsök när kosmetikaforskare utvecklar produkter, eftersom de istället kan använda utskriven hud för tester. Samtidigt snabbas jakten på nya mediciner på inom läkemedelsindustrin, tack vare verktygen.

– Vi har till exempel kunder som forskar om cancer och använder våra skrivare för att skriva ut cancertumörer, berättar Erik Gatenholm.

Det är inte längre science fiction att printa ut organ?

– Vi tror att vi kan skriva ut fungerande organ om 10–15 år. Det finns en hel del arbete kvar att göra, men vi vet hur det ska gå till.

En framgångsfaktor för Cellink som juryn till Årets Företagare har riktat ljus på är bolagets community för kunskapsutbyte för kunder, forskare, talanger och samarbetspartners.

Hur kom ni fram till satsningen just på att bygga upp ett community?

– Vi kan inte skapa ett bolag eller en hel industri i den här nya, framväxande branschen om vi inte ser till att ta folket med oss. Här kan vi lyfta fram forskare som de hjältar och livräddare de är.

Cellink-grundarna fick ta emot priset i Stockholms stadshus av Prins Daniel och Fredrik Isakson, försäljningsdirektör Volvo Car Sverige som är huvudpartner till Årets Företagare.

Fakta om Årets Företagare i Sverige 2019
Vinnare: Erik Gatenholm, Hector Martinez, Jockum Svanberg och Gusten Danielsson. Företag: Cellink AB.
Juryns motivering: ”Årets vinnare är en ren förebildssaga som förflyttat gränsen för vad som är möjligt. Ett innovationsföretag som står bakom både hårdvara och förbrukningsmaterial för att rekonstruera sådant man tidigare fått be till högre makter om. Dessa företagare lämnar juryn mållösa – och vi är säkra på att detta bara är början för företaget som skriver ut reservdelar till kroppen!”
Omsättning 2018:  62,8 Mkr.


Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna