För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Tshepiso Lehutjo: ”Det är fascinerande hur mycket vatten som vi slösar bort”

Vatten har varit en blå tråd i Tshepiso Lehutjos liv länge. Från studierna hemma i Sydafrika till mastersexamen vid Lunds tekniska universitet – och till vinsten i Venture Cups nationella idétävling 2018.
Publicerad 16 maj 2019
Tshepiso Lehutjo, 25, grundare av Pospaucity i Lund. Foto: Per & Per.

En dusch för människor utan anslutning till befintligt vattensystem – en återanvändningsdusch – är vad det handlar om och en färdig prototyp finns snart. Företagets namn Pospaucity är hämtat från begreppet ”paucity” som betyder brist.

– På sikt är min dröm att bygga upp ett företag med flera olika innovationer kring vattenåteranvändning, effektiva lösningar som underlättar för människor på landsbygden runtom i världen, säger Tshepiso Lehutjo.

Hon skruvar som bäst på sin affärsmodell uppbackad av experter i Sony Startup Accelerator Program i Lund.

Vinstpengar från Venture Cup använde Tshepiso Lehutjo till att resa till sin hemby och researcha behoven.

– De flesta där har inte duschar i dag. Jag ville försäkra mig om att det fanns en öppenhet för att gå över till det. Det visade sig att min gammelfarfar som är 97 höll på att installera en dusch. Om han är redo för en dusch så är fler det.

Nästa viktiga pusselbit är att kroka arm med rätt medarbetare eller medgrundare i bolaget.

– Jag behöver verkligen ett team, exempelvis industriella ingenjörer och businesskunniga som kompletterar mig som ingenjör och innovatör.

103 unga idéer presenteras av Företagarna i samarbete med Almi. 

almilogga100.jpg

Fler nyheter från Företagarna