headphones newspaper video-player
Corona-pandemin Artiklar för företagare
Tidningen Företagaren besökte Simris Alg på Österlen. Foto: Emil Malmborg.

High tech-farmen redo för skörd

14 maj 2019
Ett nedlagt växthus i Hammenhög döljer ett  av Sveriges mest spännande odlingsprojekt. Tidningen Företagaren fick komma in bakom kulisserna hos Simris Alg för att se vad som lockar investerare att satsa 160 miljoner kronor.

Tajmningen är perfekt. Samtidigt som innovation, hållbarhet och hälsa är i fokus har Simris Alg utvecklat en produkt som uppfyller alla kraven – och lite därtill. Företaget med entreprenören Fredrika Gullfot i spetsen kan skryta med en av världens första fabriker som framställer alger industriellt. Alger är en hett efterfrågad produkt eftersom de utgör basen i omega-3, ett kosttillskott som vuxit till en global mångmiljardmarknad.

Det är en imponerande produktionsanläggning som har byggts upp i de växthus som tidigare var hjärtat i frötillverkaren Weibulls verksamhet. Där det tidigare odlades blomkål har Simris Alg byggt en odlingsanläggning för alger. Fredrika Gullfot kallar sig själv för algbonde och hon är påtagligt stolt över den innovation som står bakom företagets verksamhet.

– Det du ser är 60 kilometer glasrör i olika nivåer, så kallad vertikalodling. Vi har lyckats fylla hela växthuset med odlingsrör, det är väldigt effektivt. I samband med skörd tappar vi av en del av vattnet, centrifugerar bort algerna och cirkulerar därefter tillbaka vattnet. Kvar finns sedan en algpasta som vi använder till omega-3. Sommartid blir det tre skördar i veckan, under vintern en skörd i veckan.

”Omega-3 är ett kosttillskott som har vuxit till en global miljardmarknad”

Att de mikroskopiskt små algerna har hamnat i fokus beror på att de innehåller omega-3, en essentiell fettsyra som används i kosttillskott. De omega-3-produkter som saluförs via hälsokostbutiker och apotek är oftast producerade av fiskolja – och det har medfört ett rovfiske i jakt på den åtråvärda oljan. Vad Fredrika Gullfot upptäckt är att man kan odla alger för att tillverka omega-3 utan att blanda in fiskarna i verksamheten.

– Fisk och skaldjur innehåller de för oss människor så viktiga omega-3-fetterna, och fisken får i sig omega-3 från algerna i havet. Men halterna i odlad fisk är ofta lägre, och så kan det finnas tungmetaller och andra miljögifter i fet fisk.

Intresset för industriell tillverkning av alger är stort och det förklarar varför börsnoterade Simris Alg har lyckats ta in närmare 160 miljoner kronor i externt kapital under de senaste åren.

Men samtidigt som de supernyttiga algerna pumpas runt i den moderna fabriken på Österlen får de inte säljas inom EU. Men att godkännandeprocessen har dragit ut på tiden handlar inte om ovilja, hävdar Simris Algs vd:

– Ansökan skickades in 2015, sedan kom Brexit emellan, så vi förde över vår ansökan till Irlands livsmedelsmyndighet. De godkände vår ansökan, men EU-kommissionen hann aldrig slutbehandla den innan en ny EU-förordning trädde i kraft. Vi har nu lämnat in en ny ansökan enligt den nya EU-förordningen.

Tillvaron som skånsk algbonde med en expansiv global miljardmarknad runt hörnet kräver med andra ord tålamod.

– Vi har ett tydligt mål och fokus, men du måste samtidigt vara beredd att parera allt som dyker upp längs vägen. Det är lite samma känsla som i tv-spelet Super Mario – det droppar bomber och man trillar ned i gropar, sedan är man på väg upp och tillbaka.

”Det är lite samma känsla som i tv-spelet Super Mario – det droppar bomber och man trillar ned i gropar, sedan är man på väg upp och tillbaka.”

Men det finns ljuspunkter. Samtidigt som europeiska myndigheter har tagit flera år i anspråk för att godkänna algerna från Österlen så är de skånska algerna redan klara för försäljning i USA. Det betyder att Simris Alg nu börjat dyka upp på butikshyllorna i USA, främst i Los Angeles och New York.

– Vi har lagt hundåren bakom oss och kan äntligen börja satsa internationellt utanför EU. Förutom USA har vi också fått en betydande beställning från Sydkorea, där vår produkt också är godkänd.

Text: Per Manns.

Fakta om Simris Alg
Aktuell: Driver en av världens första fabriker för algframställning.
Plats: Hammenhög i Skåne och Stockholm.
Antal anställda: 16 personer.
Vd: Fredrika Gullfot.
Omsättning 2018: 761 000 kr.
Rörelseresultat 2018:  -22,6 miljoner kr.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap