headphones newspaper video-player
Rebecca Malmsköld kan nu titulera sig både som trädgårdsmästare och förlagschef. Foto: Linn Bergbrant.

Det våras för kombinatörerna

20 maj 2019
Allt fler väljer att ha både en anställning och eget företag. De kallas för kombinatörer och blir allt fler. Trädgårdsmästarparet Rebecca Malmsköld och Staffan Eklund kombinerar gröna fingrar och eget bokförlag.

Nej, nu bara gör vi det! Så tänkte Rebecca Malmsköld och hennes man när förlaget de haft kontakt med under lång tid plötsligt bestämde sig för att dra sig ur. Deras bok och deras dröm skulle inte få läggas på hyllan, bara för att någon annan inte förstod hur bra det kunde bli.

– Vi slog verkligen näven i bordet. Vi kände ett riktigt jävlar anamma. Boken skulle bli av.

Och det blev den, på parets eget förlag (Hortensis Förlag). En tjock, blank och rikligt illustrerad bok om skapandet av trädgården, där Rebecca och hennes sambo lever och verkar, ligger framför henne på verandabordet.

– Vi kände att vi var tvungna att börja med den här boken. För att lägga grunden. När vi flyttade hit var det bara en slänt. Vi blir själva imponerade när vi tittar på de gamla bilderna. Tänk att vi har lyckats skapa detta, säger Rebecca.

Nedanför verandan syns den 4 000 kvadratmeter stora trädgården. Även de tio åren av slit går att se, också för ett otränat öga.

”Jag har hittat rätt väg för att dela med mig av min kunskap”

Rebecca säger att det var tre saker som fick de två trädgårdsmästarna att hitta hem här, mitt emellan Varberg och Ullared. En gigantisk buxbom, ett enormt körsbärsträd och en utsikt över ett böljande vackert halländskt landskap. Nu är det så mycket mer än ett hem. Ibland kanske lite väl mycket annat. Hon syftar på visningarna de anordnar. När hundratals nyfikna entusiaster under en dag trampar runt i trädgården.

– Vi är verkligen jätteglada över att så många är intresserade av oss och av vår trädgård. Men det är slitigt med de öppna trädgårdsdagarna, både för oss och för trädgården.

Hon har också jobbat med uppdrag inom trädgårdsdesign, haft plantskola och hållit föreläsningar. Men inget kändes helt rätt. Hon närmar sig framgångskonceptet och det som varit hennes främsta lärdom som företagare är att man inte måste syssla med allt. Det viktiga är att hitta sin grej. För henne var det ett bokförlag som var lösningen.

– Jag har hittat rätt väg för att dela med mig av min kunskap. Böckerna är det jag vill syssla med, förutom trädgården.

Hon menar att det är lätt att man vill göra allt. Men bara för att man har en trädgård som hennes behöver man varken sälja snittbuketter eller starta ett charmigt gårdskafé med loppissamlat porslin och hembakat.

– Det där är inte min grej. Andra är bra på det men jag insåg att jag behövde jobba på ett annat sätt med mitt trädgårdsintresse.

Rebecca håller just nu på med det som ska bli parets fjärde bok. Men att driva eget förlag var både svårare och roligare än hon kunnat föreställa sig. Hon och hennes man gör allt själva. Fotar, skriver, redigerar. Plus de mindre roliga sakerna, som rör ekonomi och marknadsföring.

– Omsättningen ligger mellan 100 000 och 150 000 kronor, än så länge går vi plus minus noll ungefär och vi har sålt runt 1 500 böcker. Vi har ju bara hållit på ett drygt år med förlaget, så siffrorna känns inte så relevanta ännu.

”Folk verkar bli provocerade av att jag inte lever enligt mallen”

Hon säger att hon själv tvekat, ”tusen miljoner gånger”, men verkar med förlaget ha hittat sin drömtillvaro. Även om omgivningen ibland tycks vänta på att hon ska skaffa sig ett ”riktigt jobb”.

– Folk verkar bli provocerade av att jag inte lever enligt mallen. Men jag älskar det jag gör, och jag har ingen lust att gå i pension för att sitta på en stol på Mallis och stirra ut över havet. Jag vill göra det jag gör, så länge jag kan. Gärna så länge jag lever.

Text: Johanna Ohlson.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap