För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Cim Bergdahl: ”Vi för diskussioner om att placera maskiner på månen”

För två år sedan premiärvisade de nybakade högskolestudenterna Cim Bergdahl och Jacob Lundin sin enorma 3D-skrivare The Box, som då var världens största.
Publicerad 16 maj 2019
Cim Bergdahl, 25, grundare av BLB Industries. Foto: Per & Per.

I dag används den inom gruvindustrin, av indiska medicintillverkare samt av flygplanstillverkaren Airbus. Bland annat. Men det började med ormar.

– Min svåger undrade om det var möjligt att skriva ut delar till terrarier. Eller ännu hellre ett helt terrarium? Han älskar ormar och terrarier är väldigt dyra, berättar Cim Bergdahl som började rita på en egen maskin, eftersom det saknades 3D-skrivare av den storleken på marknaden.

Resultatet blev The Box och Värnamoföretaget BLB Industries vars rykte spred sig.

– Helt plötsligt hittade ett indiskt bolag oss. De beställde ingen enorm skrivare, tvärtom en liten smidig en som kunde skriva ut kraniuminplantat med så lite spill som möjligt eftersom materialet är dyrt, cirka 30 000 kronor kilot.

Tillsammans med Stora Enso och fönstertillverkaren Nordan AB printar de också biomassa av merparten trä för dörrar och fönster. Former som i dag tar lång tid att handbygga kan maskinen tillverka på ett effektivare, billigare sätt.

Ungefär 80 procent av kunderna finns utomlands i dag och de flesta är miljardbolag.

– Vi jobbar med bolag inom alltifrån infrastruktur, vatten och avlopp, fordonstillverkning samt möbler för att nämna några branscher. Vi har även fört diskussioner med europeiska rymdstyrelsen om att placera maskiner på månen.

103 unga idéer presenteras av Företagarna i samarbete med Almi. 

almilogga100.jpg

Fler nyheter från Företagarna