För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Amin Mazraeh: ”Luleå är the city of hidden treasures”

Efter karriär som professionell e-sportare i Iran blev han utbytesstudent i Luleå. Nu leder Amin Mazraeh ett av Norrlands hetaste bolag med målet revolutionera järnvägsindustrin.
Publicerad 16 maj 2019
Amin Mazraeh, 28, grundare av SCMT Group AB i Luleå. Foto: Per & Per.

Kan ett nystartat företag i Luleå vara en pusselbit i världens största infrastrukturprojekt? Kinas nya sidenväg är ett biljonprojekt med målet att frakta varor över Asien, Afrika och Europa. En av satsningarna rör tågfrakt, med tillgång till tågspår från Beijing till Lissabon.

– De aktörer som vill vara med måste vara redo. De måste kunna se problem i förväg och ha perfekt underhåll.

Sedan i februari jobbar Amin Mazraeh dygnet runt med att sjösätta sitt tredje bolag. Scandinavian Condition Monitoring Technology ska göra livet lättare för aktörer i järnvägsindustrin. Bättre säkerhet och lägre underhållskostnader blir resultatet av att komponenter övervakas i realtid och felaktigheter rapporteras direkt, analyseras och prioriteras för att minimera störningar. Affärsidén utsågs i december till en av årets bästa i Venture Cup.

– Jag har alltid velat starta ett företag som kan  göra en industri mer funktionell och effektiv, säger Amin Mazraeh.

Under uppväxten i Teheran läste han om hur Henry Ford och George Stephensson byggde bolag och influerade  sina industrier.

– De var mina hjältar. Samtidigt var jag en av Irans topp 20-Fifaspelare i World Cyber Games ett tag.

Vägen till Sverige och Luleå tekniska universitet gick via utbytesstudier.

– Jag gillar att bo så nära naturen och jag gillar mörkret, säger Amin Mazraeh vars bolag ingår i Arctic Business Incubator där han hittat sin medgrundare.

– Luleå är The city of hidden treasures, det finns sådan talang här!

Efter stenhårt fokus på produktutvecklingen är bolaget redo att jaga kunder, i första hand i Östeuropa, Östafrika och i Asien. Gärna med internationella samarbetspartner.

– Det är en hårt reglerad och konservativ bransch. Det kräver mycket jobb att ta sig in. Jag skulle gärna se att det var mer öppet för ny teknik och samarbeten. Det är vägen in i framtiden.

103 unga idéer presenteras av Företagarna i samarbete med Almi. 

almilogga100.jpg

Fler nyheter från Företagarna