För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Nytänkaren från Lidköping

Alexander Forselius lever med autism och ADHD och funkar inte i gruppsammanhang. Men Alexander vägrade att sätta på sig offerkoftan. Han startade eget istället – och hittade en oväntad intäktskälla.
Publicerad 13 feb 2019
Alexander Forselius har gjort autism och Adhd till en fördel. Foto: Carl-Robert Jonzon.

Ett driv utöver det vanliga. Så kan man med fem ord beskriva Alexander Forselius.

Han är 27 år, och älskar datorer och musik. Men även om Alexander har många års utbildning, bland annat från högskolan och YH-utbildning, och är erkänt duktig på bägge områdena, lyckas han inte behålla något jobb på den traditionella arbetsmarknaden.

– Det handlar om att jag inte kan leva upp till normerna som finns på en traditionell arbetsplats, säger Alexander.

För många personer med autism och adhd är just dessa krav svåra att uppfylla. Och då spelar det ingen roll hur duktig man är på att programmera, webbutveckla och komponera. Är man inte ”som alla andra”, då platsar man inte.

– Jag gjorde min praktik på bland annat Tieto och produktionsmässigt levererade jag, men inte socialt, säger Alexander.

Så efter högskolan väntade arbetslöshet. Trots att branschen skriker efter människor med Alexanders kompetens.

– Jag har försökt få jobb, blev inskriven på Arbetsförmedlingen och skulle placeras på ett aktivitetscenter där jag skulle sitta med andra arbetshandikappade och sortera galgar och sådant, konstaterar Alexander.

Det var både otillfredsställande och slöseri med kompetens. Alexander bestämde sig för att vända handikappet till något positivt. Han var ju något av en expert på såväl datorer som att komponera musik.

”Jag blev min egen arbetsgivare”

Dessutom är han envis som få och ger sig inte i första taget. Han är inte rädd för att agera okonventionellt och bryr sig inte om vad ”alla andra gör”.

– Jag bestämde mig för att tänka nytt, och Spotify blev min arbetsgivare. Jag lade ut mina låtar och fick ganska snabbt några miljoner streams, säger Alexander enkelt.

Han började försiktigt. Inledningsvis redovisade han sina intäkter som den hobbyverksamhet det då var, men hans mål var hela tiden att få rull på verksamheten och därefter starta eget.

Men, som den entreprenör han är, sparade han och använde pengarna han tjänat på sina första streamningar till att starta företaget Buddhalow Music.

– Numera komponerar och producerar jag egen musik som jag lägger ut, men det faktum att jag startat enskild firma innebär att jag löst också andra bekymmer. Nu kunde jag börja jobba som it-konsult på distans, berättar Alexander.

Än så länge kan Alexander inte försörja sig på sin firma. I stället jobbar han långsiktigt och utbildar sig vid sidan av jobbet. Han har nyligen avslutat en utbildning till programutvecklare på en yrkeshögskola, och han har även gått en högskolekurs i musikjuridik och marknadsföring.

– Jag blev min egen arbetsgivare och trivs med det. Men det finns självklart nackdelar också: som egenföretagare har man inget skyddsnät på samma sätt som man har som anställd. Därför har jag sett till att ha en bra försäkring, säger Alexander.

Text: Anna-Maria Stawreberg. 

Alexanders framångstips:

1. Adhd och autism behöver inte bara vara ett problem. Personer med denna funktionsnedsättning har ofta utvecklat någon form av specialintresse.

2. Fundera på om detta kan utnyttjas – många människor utan någon neuropsykiatrisk diagnos orkar nämligen inte gå ”all in” i olika ämnen.

3. Personer med adhd och autism har också ofta en förmåga att se möjligheter där andra bara ser omöjligheter. De hittar egna vägar och utnyttjar dessa.

Fakta om Buddhalow Music
Grundare: Alexander Forselius.
Plats: Lidköping.
Aktuell: Visar hur entreprenörskap kan skapa möjligheter för personer med funktionsnedsättning.
Startår: 2017.
Läs mer: Har publicerat flera böcker, bland annat Jag upphäver gravitationen, där han skriver om att leva med autism och adhd. Har också uppdrag från fintech-startupbolag.

Fler nyheter från Företagarna