headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Adam Aljaraidah, vd och grundare av Virkesbörsen. Foto: Mathias Bardå.

Virkesbörsen täljer grönt guld

Skogsindustrin i Sverige är värd 32 miljarder kronor samtidigt som digitala verktyg lyst med sin frånvaro. Det har Adam Aljaraidah och hans ”blocket för virkesaffärer” ändrat på. Nu gläds Virkesbörsen över segern i tävlingen Business Challenge och fyrdubblar personalstyrkan.

I maj 2018 syntes Örebro-entreprenören Adam Aljaraidah på omslaget av Företagaren i samband med årets 103 unga idéer – Företagarnas uppmärksammade lista över nya smarta företagsidéer från hela landet. Nu 1,5 år senare växer bolaget så det knakar.

Grattis till segern i Sverigefinalen av entreprenörstävlingen Business Challenge! Vad innebär vinsten?

– Vi får nu ta del av ett affärsprogram med Business Challenge-nätverket som är riktigt vasst. Vi är otroligt glada över vinsten. Det finns så mycket vi vill göra och utveckla för att skogsägare och lantbrukare ska få samma förutsättningar som företagare i andra branscher.

Du var med på 103 unga idéer-listan 2018 – vad har hänt för Virkesbörsen sedan dess?

– Det har hänt extremt mycket. Vi gick från att ha en demo och befinna oss i en testfas till att lansera vår digitala marknadsplats för skogsägare och virkesköpare. Nu har vi lärt upp användare och snabbt fått större volymer i såväl affärer som görs på plattformen som i antal användare. Vi har lyckats få med stora skogsägare som Statens fastighetsverk, Svenska kyrkan och kommuner, och större privata skogsägare.

Ni har lanserat nya tjänster?

– Ja, i januari 2019 lanserade vi Skogsvårdstorget, ett slags Offerta för skogsägare som behöver hjälp med att plantera, markbereda, röja och så vidare. Du kan inte bara sälja virke utan att återplantera och sköta om din skog. I maj lanserade vi dessutom en tjänst tillsammans med banker. Pengar från avverkning går in på skogskonton och vi har byggt en jämförelsemodul för användare, för att välja bank.

Vad väntar härnäst?

– Vi kikar på andra länder. Vi har redan köpare från Finland och Norge på plattformen i dag. Och framför allt ska vi anställa, jag är redan som tio små Adam. Vår strategi har varit att visa att det här funkar och sedan gasa. Exakt där är vi nu. Vi ska gå från 5 till 20 anställda, helst under 2020.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap