För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Värmland toppar lönsamheten

Landets mest lönsamma företag hittar du i mindre orter - och framför allt i Värmland. Stockholm hamnar i botten.
Publicerad 31 okt 2018

Företagarnas stora granskning av drygt 143 000 små och medelstora aktiebolag visar att det är företag i mindre orter som levererar den bästa lönsamheten. Företagen i skånska Bromölla hamnar i topp bland landets kommuner med en genomsnittlig avkastning på sysselsatt kapital på hela 37 procent. Andra- och tredjeplatsen tar värmlandskommunerna Eda (36%) och Filipstad (33%).

En förklaring till den höga lönsamheten på vissa orter är att det finns ett bra samspel mellan stora och små företag.

rene200.jpg– Ett större lokalt företag gynnar inte bara sina underleverantörer utan också många andra verksamheter på orten, exempelvis hotell, restaurang, bygg- och installationsföretag. I Bromölla är Ifö Sanitär/Geberit ett framgångsrikt storföretag som skapar intressanta affärsmöjligheter för mindre företag verksamma inom handel och service på samma ort. Vi kan se liknande samband i exempelvis Filipstad och Sandviken, säger René Bongard, statistiker hos Företagarna.

Företagarnas granskning visar att flera storstäder och storstadsnära kommuner har betydligt lägre lönsamhet än resten av landet. Vid en jämförelse av lönsamheten i olika län är det Värmland som toppar med en genomsnittlig lönsamhet på 20 procent, jämfört med 12 procent i riket. Västmanland hamnar på silverplats med 19 procent, följt av Kronoberg, 18 procent. I botten hamnar Stockholm där bolagens avkastning på sysselsatt kapital är 10 procent.

Det är framför allt Stockholms stad som drar ned snittlönsamheten i länet, säger René Bongard. Undersökningen pekar bland annat på att lönsamheten i vissa branscher är betydligt lägre i huvudstaden än på andra orter runt om i landet, det gäller exempelvis bemanning, detaljhandel, media, it och industri. Den här bilden gäller även för Göteborg och Malmö, vilket troligen är ett resultat av konkurrenssituationen och den mer täta företagsstrukturen i dessa områden.

”Det är framför allt Stockholms stad som drar ned snittlönsamheten i länet”

Undersökningen har också granskat lönsamheten i olika branscher och den högsta avkastningen på sysselsatt kapital återfinns hos företag verksamma inom hår och skönhet (37 procent), följt av hälsa och sjukvård (36 procent). I botten hamnar företag inom utbildning, forskning och fastighetsverksamhet.

Fler nyheter från Företagarna