headphones newspaper video-player
Corona-pandemin Artiklar för företagare
Victor Ewald och Fredrik Broman driver GoGotland. Foto: Tom Sörhuus.

Här finns ett helt gäng vd:ar

31 okt 2018
Eventföretaget GoGotland i Visby har växlat upp två gånger. Att ta in en extern vd har blivit företagets sätt att framgångsrikt kunna utvecklas utan att tappa fart.

2014 kände Victor Ewald, vd i det gotländska eventföretaget goGotland att det var dags att ta nästa steg. Företaget, som tidigare främst hade arrangerat aktiviteter i samband med företagskonferenser, hade tecknat avtal med flera samarbetspartners.

– Jag kunde inte riktigt förklara vad det var, men det kändes som att det bubblade, säger han.

Men det krävde att han avsatte sig själv som chef.

– Skulle jag kunna fortsätta göra de grejerna som jag är bra på, att vara en idéspruta, utan att tappa fart, behövde jag lyfta in någon, säger Victor.

Han hittade sin efterträdare i Fredrik Broman, som hade jobbat i Göteborg i många år, bland annat som försäljningschef. Fredrik och Victor kände varandra sedan tidigare.

– Victor berättade om sina tankar för framtiden, att det fanns ett behov av att lyfta in min kompetens. Det lät jättespännande, plattformen och idéerna fanns i företaget, nu skulle det göras verklighet av det. Och så trivdes jag bra med att vara hemma på ön. Så pusselbitarna föll på plats, säger Fredrik.

I våras valde Fredrik Broman att, efter fyra år som vd, ta ett kliv åt sidan för att helt och hållet fokusera på försäljning och affärsutveckling. Sedan i maj har goGotland en ny vd, Mattias Adman.

”Vi är ett företag med två före detta vd:ar i medarbetarstaben”

Nu ska företaget växa ännu mer. Det bubblar igen. Dessutom är goGotland ett större företag, vilket ställer krav på såväl administration som ledarskap. Fredrik Broman blev den femte anställda i företaget, i dag är de totalt elva (plus omkring ytterligare 35 under sommarsäsongen).

Precis som Victor resonerade för fyra år sedan vill Fredrik också få fortsätta vara en idéspruta, att få fortsätta fokusera på det han är bra på och det som är roligt. Det blir bättre då.

– Rolighetsfaktorn ska inte underskattas, det pratar vi ofta om med våra medarbetare. För oss är det helt avgörande att vi har roligt på arbetet och att vi får ägna oss åt saker som vi tycker är kul. Då blir det bra resultat, säger han.

I dag är alltså goGotland ett företag med två före detta vd:ar i medarbetarstaben. Det ställer höga krav, inte minst på tydlighet och respekt. Och ja, det händer att Fredrik och Victor får sätta sig på händerna för att inte lägga sig i Mattias arbete.

– Jag har mitt sätt att se på saker och tycka hur de ska göras, Victor har sitt. Men vi måste låta våra egna tankar stå tillbaka för att Mattias ska ha mandat att utöva det uppdrag vi har gett honom. Ibland får man bita sig själv i läppen och tänka vad som är viktigast: att vi gör det exakt på mitt sätt eller att Mattias känner att han får förtroende, säger Fredrik.

Text: Fredrik Emdén. Foto: Tom Sörhuus.

Fakta om goGotland
Aktuellt: Satsar på vd-byte.
Verksamhet: Event.
Anställda: 11 personer, det tredubbla antalet under sommarsäsongen.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap