podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Årets Företagare - De är bäst i Sverige

Hamid och Mohammad Khanahmadi, grundare av Tolkresurs, är Årets Företagare i Sverige 2018. I en intervju med Tidningen Företagaren berättar bröderna vad som krävs för att lyckas.
Publicerad 31 okt 2018
Nu berättar Mohammad och Hamid Khanahmadi om hemligheten bakom framgången. Foto: Mathias Bardå.

Mohammad Khanahmadi fick sitt livs affärsidé i häktet.

– Jag pluggade juridik och arbetade samtidigt som vårdare på häktet i Härnösand, säger han. En av arbetsuppgifterna var att boka tolksamtal och det var då jag upptäckte hur bökigt det var att hitta bra tolkar.

Med insikten från häktet så övertalade Mohammad sin bror Hamid, som vid den tidpunkten arbetade på ett behandlingshem och jobbade extra som tolk, att de tillsammans skulle starta en tolkförmedling. Samtalen resulterade i att de 2009 startade företaget Tolkresurs.

– Men det var inte så enkelt som vi först trodde, säger Mohammad. Vi drog igång verksamheten vid sidan av våra anställningar, rekryterade några få lokala tolkar och tolkade själva på engelska, svenska och persiska. Men vi fick inte det där riktiga lyftet.

Lösningen blev en marknadsundersökning för att ta reda på vilka behov som fanns och var de kunde hitta sina kunder.

– Den visade att det saknades en tolkförmedling norr om Gävle – och med den insikten satte vi oss i bilen och gjorde en Norrlandsturné, säger Hamid. Vi besökte tänkbara kunder och en vändpunkt var när vi fick ett avtal med Sorsele kommun. Det blev en utmärkt referenskund och flera andra kommuner följde efter.

Det gäller också att ligga i framkant när det gäller tekniska lösningar. Bröderna insåg att det var administrativt betungande att hantera bokningar via ett Exceldokument.

– Vi träffade ett företag i Timrå som erbjöd sig att bygga en bokningsplattform för 160 000 kr. Jag kommer fortfarande ihåg hur vi reagerade när vi fick höra prislappen. Vi blev helt tysta. Jag vågade inte titta på Hamid eftersom han är den sparsamme av oss två. Jag bara sa: ”Vi kör på det här”, säger Mohammad.

Vid samma tidpunkt vann Tolkresurs sin första offentliga upphandling, ett uppdrag från Sandvikens kommun, som bidrog till att finansiera investeringen i ny teknik. I dag har Tolkresurs avtal med både Migrationsverket, Polisen, landsting och ett flertal kommuner.

Företagets 16 anställda på kontoret i Sundsvall hanterar 12 000–15 000 tolkförfrågningar per månad som fördelas på de drygt 3 200 tolkar som är anslutna till Tolkresurs.

”Alla sa nej, det var ingen som trodde på vår affärsidé"

afvinnarelang.jpg

Tolkresurs en fenomenal tillväxttakt under de senaste åren, men det är inte de senaste årens asylinvandring som är den främsta förklaringen till tillväxten.

– Asylärenden står för cirka en tredjedel av vår omsättning, men det är en verksamhet som kommer att minska under de kommande åren, säger Hamid. Nu ska vi satsa på att erbjuda våra tolktjänster till företag med internationell verksamhet.

Det är där som tillväxtpotentialen finns. Sist men inte minst: Det gäller att tro på sin idé, både i med- och motgång.

– Det var tufft i början. Det var ingen som trodde på vår affärsidé, säger Mohammad. När vi skulle investera i vår bokningsplattform så fick vi nej av banken, nej av Almi. Därför känns det som en skön revansch när vi fick ta emot priset som Årets tillväxtföretag, av just Almi för något år sedan.

Bröderna Khanahmadi fick ta emot priset i Stockholms stadshus av Jessica Span, försäljningsdirektör på Volvo, huvudpartner till Årets Företagare samt Företagarnas styrelseordförande Fabian Bengtsson.

Fakta om Årets Företagare i Sverige 2018

Vinnare: Hamid och Mohammad Khanahmadi.
Företag: Tolkresurs Sverige AB.
Juryns motivering: ”Genom att ha förmågan att anpassa sig till omvärldens snabba förändringar och ta till sig ny teknik genererar de en exceptionell tillväxt och skapar samtidigt gränsöverskridande Förståelse mellan människor.”
Omsättning 2017: 56,1 Mkr (vinst 13,7%).

Fler nyheter från Företagarna